cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για τους περιπατητές των βουνών

Προτείνεται η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, για την είσοδο στα μονοπάτια της Κρήτης, η οποία θα εμπεριέχει όλα τα μονοπάτια χαρτογραφημένα, με πληροφορίες, βαθμό δυσκολίας, πιθανές αλλαγές λόγο καιρικών συνθηκών κ.α…

Να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για τους περιπατητές των βουνών

Με αφορμή το τελευταίο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του 65χρονου Γάλλου στο μονοπάτι Ε4 Σούγια – Αγία Ρουμέλη, περιφερειακός σύμβουλος Χανίων της παράταξης «Κρήτη Μπροστά», Γιάννης Μανούσακας Βλαντάς, κατέθεσε πρόταση στην Περιφέρεια Κρήτης για την δημιουργία μιας ψηφιακής εφαρμογής η οποία μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τους επισκέπτες που θέλουν να περπατήσουν με σωστή ενημέρωση και με ασφάλεια στην πανέμορφη φύση του νησιού.

Η πρόταση που απευθύνεται στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον θεματικό περιφερειάρχη τουρισμού κ. Κώτσογλου, τον πρόεδρο της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης κ. Παπαδεράκη και στον Ορειβατικό σύλλογο Χανίων, αφορά στην δημιουργία μιας ψηφιακής εφαρμογής την οποία θα υποχρεούται να εγκαταστήσει ο περιπατητής στο κινητό του τηλέφωνο, πριν την είσοδο του στα μονοπάτια της Κρήτης, η οποία θα εμπεριέχει όλα τα μονοπάτια χαρτογραφημένα, με πληροφορίες για το κάθε ένα χωριστά, τον βαθμό δυσκολίας, πιθανές αλλαγές που προέκυψαν λόγο καιρικών συνθηκών κ.α..

Επίσης, η δημιουργία ενός QR CODE, που θα είναι τοποθετημένο πάνω στην σήμανση των μονοπατιών, θα υποχρεώνει τον περιπατητή να σκανάρει με το κινητό του το QR, πριν την είσοδο του στο μονοπάτι, αλλά και σε κάθε αλλαγή πορείας που θα πραγματοποιήσει στην διάρκεια της διαδρομής του.

Τέλος, προτείνεται να υπάρχει στην εφαρμογή και ένα «ΚΟΥΜΠΙ ΠΑΝΙΚΟΥ» το οποίο θα στέλνει σήμα συνεχώς προς τους διασώστες σε περίπτωση κινδύνου και μέσα από αυτή την ψηφιακή εφαρμογή την οποία θα την έχει και η ομάδα διάσωσης ώστε να τους κατευθύνει άμεσα προς τον τραυματισμένο περιπατητή.

Στην εφαρμογή αυτή προτείνεται να έχουν πρόσβαση για την  ενημέρωσή της η PATH OF GREECE και ο Ορειβατικός Σύλλογος, όπου θα προσθέτουν κάθε αλλαγή που προκύπτει στα μονοπάτια , αλλά και χρήσιμες πληροφορίες πχ. πηγές με πόσιμο νερό , σημεία ξεκούρασης , αξιοθέατα κλπ ως καθόλα αρμόδιοι και γνώστες. 

«Δεν μπορώ να γνωρίζω το κόστος της δημιουργίας και της συντήρησης, αυτής της ψηφιακής εφαρμογής, αλλά μπροστά στην αξία της ζωής, την διευκόλυνση των ομάδων διάσωσης, θεωρώ ότι όσο και να κοστίζει είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί», καταλήγει η πρόταση.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon