+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Δε 02.10 2023

Νέα παρέμβαση για τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων στη Μεσαρά

Με αφορμή την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Μεσαράς, η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Φαιστού επαναφέρει το ζήτημα του ελέγχου στατικότητας των σχολικών κτιρίων της περιοχής…

Νέα παρέμβαση για τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων στη Μεσαρά

Στο ζήτημα του ελέγχου της στατικότητας των σχολικών κτιρίων αλλά και της αντισεισμικής θωράκισης, με αφορμή την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Μεσαρά, αναφέρεται η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Φαιστού.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, επίσημη ενημέρωση για το αν έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστικός έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης) δεν υπάρχει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαιστού επικαλείται το Συνδικάτο Οικοδόμων που μίλησε για σοβαρές ελλείψεις σε οικοδομικές άδειες για πολλά σχολεία, ενώ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ελεγχθούν όλα τα δημόσια κτίρια, με αρχή τα σχολεία.

Τέλος, ζητούνται απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Αν έχει ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων του δήμου και όλων των άλλων δημόσιων κτηρίων μετά τον σεισμό στις 18 Μαΐου και ποια είναι τα αποτελέσματά του;
  • Πότε θα ξεκινήσει ο Β/θμιος αντισεισμικός έλεγχος σε όσα σχολεία έχει κριθεί ότι απαιτείται, με βάση τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου;
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τις πιθανές αναγκαίες ενισχύσεις που θα προκύψουν και τι μέτρα θα παρθούν για τα σχολεία που ενδεχομένως παρουσίασαν βλάβες, για την προστασία τους σε έναν νέο σεισμό;

Στην ανακοίνωση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η κατάσταση με τη σχολική στέγη αναδεικνύει για πολλοστή φορά τις ευθύνες των κυβερνήσεων – περιφέρειας – δήμων που αντιμετωπίζουν ως «κόστος» την ασφαλή σχολική στέγη, όπως συνολικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Πρόσφατα, το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη απέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι στην κοινωνία που ζούμε οι ανάγκες μας, ακόμα και η ίδια η ζωή μας, μπαίνουν στη «ζυγαριά» κόστους – οφέλους, όπου «κόστος» θεωρούνται οι ανάγκες μας και «όφελος» το κέρδος του ενός ή του άλλου επιχειρηματικού ομίλου.

Τα ψίχουλα – σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες – που δίνονται στους Δήμους για τα σχολεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και δημιουργούν νέα. Κατάσταση που όχι απλά δέχονται αδιαμαρτύρητα διαχρονικά οι Δημοτικές Αρχές, αλλά και δεν αντιπαρατέθηκαν ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και τα κόμματα τους, όπως και οι άλλοι συνδυασμοί της βολικής, τάχα αντιπολίτευσης.

Μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επιμονή καταγγέλλει αυτή την κατάσταση και διεκδικεί για τις λαϊκές ανάγκες, σύμφωνα με τα αιτήματα που βάζει το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Την ίδια στιγμή τις συνέπειες από το γνωστό γαϊτανάκι αλληλομετάθεσης ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής – περιφερειακής διοίκησης τις πληρώνει ο λαός μας και τα παιδιά του.

Κανείς δε μπορεί να λέει ότι δεν γνωρίζει. Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Φαιστού και η διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», παρά τις συνεχείς διεκδικήσεις του γονικού και εκπαιδευτικού κινήματος, δεν έχουν σχεδιασμό για την αντισεισμική θωράκιση, σχεδιασμό ώστε να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες στη σχολική στέγη, για σύγχρονα, ασφαλή σχολεία, με χρηματοδότηση από το κράτος, χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους.

Στη βάση όλων αυτών, θεωρούμε ότι το θέμα της σχολικής στέγης του Δήμου Φαιστού είναι ύψιστης σημασίας και πρέπει να συζητηθεί άμεσα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon