cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τρ 07.05 2024

Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου: Διαμαρτυρία εργαζόμενων για το καθηκοντολόγιο

Σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, οι νοσηλευτές (Δ.Ε.) δεν δύνανται να προβούν σε συγκεκριμένες νοσηλευτικές πράξεις τις οποίες έως τώρα εκτελούσαν στα νοσοκομεία…

Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου: Διαμαρτυρία εργαζόμενων για το καθηκοντολόγιο

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου απέστειλε προς το διοικητή του νοσοκομείου και με κοινοποίηση προς τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου, έγγραφο σχετικά με την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για το καθηκοντολόγιο των Νοσηλευτών/τριων Δημόσιας Εκπαίδευσης (πρόκειται ουσιαστικά για τους βοηθού νοσηλευτών).

Όπως τονίζεται, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που οι νοσηλευτές Δ.Ε. διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση και καθημερινά έως τώρα εκτελούσαν στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα (χορήγηση φαρμάκων, φλεβοκέντηση, λήψη αίματος, διενέργεια Ηλεκτροκαρδιογραφήματος, εργαλειοδοσία και κίνηση στο χειρουργείο κ.α.).

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι πράξεις αυτές αποτελούν πλέον μόνο καθήκοντα των νοσηλευτών Π.Ε. (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

Όμως, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου υπάρχουν κλινικές που διαθέτουν στη δύναμη τους μόνο ένα νοσηλευτή Π.Ε. ή Τ.Ε., εκτός από την προϊσταμένη και όλοι οι υπόλοιποι νοσηλευτές είναι Δ.Ε., ενώ και στα περισσότερα από τα υπόλοιπα τμήματα οι νοσηλευτές Τ.Ε. ή Π.Ε. είναι ελάχιστοι και στις περισσότερες βάρδιες υπάρχουν μόνο νοσηλευτές/τριες Δ.Ε..

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, «υπό αυτές τις συνθήκες, η εφαρμογή της συγκεκριμένης Υπουργικής  Απόφασης ισοδυναμεί με αδυναμία λειτουργίας των περισσότερων νοσηλευτικών τμημάτων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου όπως και των περισσότερων περιφερειακών Νοσοκομείων της χώρας».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε η  εφαρμογή της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, να μην επιφέρει δυσλειτουργία στο νοσηλευτικό ίδρυμα και οι νοσηλευτές Δ.Ε. να μπορούν να εργάζονται και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους βάση του καθηκοντολογιου τους με νομιμότητα.

*Σημείωση: Η διάκριση αυτών των δύο επαγγελμάτων έγκειται στο γεγονός ότι έχουν διαφορετικό επίπεδο εκπαίδευσης (οι νοσηλευτές είναι υποχρεωτικά απόφοιτοι ανώτατων ιδρυμάτων), ενώ οι Βοηθοί Νοσηλευτές (Δ.Ε.) αποτελούν βοηθητικό προσωπικό (απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και δεν έχουν ούτε τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, ούτε τα ίδια καθήκοντα.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon