cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 17.05 2024

Νοσοκομείο Χανίων: Προβληματισμός για τη λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής

Με μία χειρουργική κλινική λειτουργεί το Νοσοκομείο Χανίων από τον Ιούλιο μετά τις αποχωρήσεις των δύο παραταστιούχων γιατρών διευθυντών της β’ χειρουργικής κλινικής…

Νοσοκομείο Χανίων: Προβληματισμός για τη λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση της αποχώρησης ενός ειδικευόμενου χειρουργού από το Νοσοκομείο Χανίων, που έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη συνταξιοδότηση δύο παρατασιούχων χειρουργών την 1η Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ομόφωνη απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσηλευτικού ιδρύματος  εγκρίθηκε η προσωρινή λειτουργική συνεργασία (συν-λειτουργία) της Α’ και Β’ Χειρουργικής Κλινικής μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις γιατρών και η συστέγαση των δύο τμημάτων, λόγω των εν εξελίξει έργων αντικατάστασης των φθαρμένων δαπέδων και της ανακαίνισης των κλινικών.

Σύμφωνα με την «ΕΡΤ Χανίων», η έλλειψη ανθρώπινου και επιστημονικού προσωπικού τόσο στις Χειρουργικές κλινικές όσο στα επείγοντα, εμφανίζει τα τελευταία δύο χρόνια, την μετά covid δηλαδή περίοδο, μεγάλη δυσλειτουργία. Στην Χειρουργική κλινική σήμερα υπηρετούν 8 ειδικευμένοι γιατροί δύο ειδικευόμενοι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη διάρκεια των δύο ετών που τις κλινικές εξυπηρετούσαν παρατασιούχοι γιατροί δεν έγινε έγκαιρα αναπλήρωση των θέσεων, αφού οι σχετικές προκηρύξεις και οι κρίσεις καθυστερούν πολύ λόγω και του τρέχοντος νομοθετικού πλαισίου.

Στην επίμαχη προκήρυξη που «τρέχει», προβλέπεται η πρόσληψη δύο γενικών χειρουργών -ενός επιμελητή Α’ και ενός επιμελητή Β’, για τις οποίες θέσεις υπάρχουν 5 ενδιαφερόμενοι γιατροί.

Και μπορεί τον Αύγουστο τα χειρουργεία παραμένουν κλειστά λόγω συντήρησης και να πραγματοποιούνται μόνο επείγοντα χειρουργεία, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ωστόσο, που εφημερεύει όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, έχει παραιτηθεί από πέρυσι ο δ/ντής και δεν έχει αναπληρωθεί η θέση του, ενώ Τμήμα εξυπηρετούν δύο ειδικευμένοι γιατροί.

Σύμφωνα με το Επιστημονικό Συμβούλιο σε κάθε βάρδια πρέπει να υπάρχουν τρεις τουλάχιστον γιατροί στο Χειρουργικό -δύο ειδικευμένοι και ένας ειδικευόμενος.

Δεδομένου ότι σήμερα τις εφημερίες διεκπεραιώνουν δύο γιατροί, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν το Τ.Ε.Π, την κλινική τους με 30 κατά μέσο όρο νοσηλευόμενους, ασθενείς από όλα τα Τμήματα που συχνά παρουσιάζουν χειρουργικής ειδικότητας επιπλοκές, τα επείγοντα χειρουργεία το βάρος που σηκώνουν οι γιατροί είναι δυσβάστακτο, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί σε περίπτωση που παρουσιαστούν ταυτόχρονα προβλήματα.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι η μόνη εφικτή λύση είναι η μαζική προκήρυξη θέσεων με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να επισπεύδονται οι διαδικασίες με την παράλληλη θέσπιση νέων οικονομικών κινήτρων.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon