cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Παλίγκρεμνος: Μια νίκη που χρωστούσαμε στους εαυτούς μας!!!

Ο αγώνας για την προστασία του Παλίγκρεμνου ήταν υποδειγματικός!!! Αποτελεί ιστορικό παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να οργανώνονται οι αντιστάσεις απέναντι στη λεηλασία του φυσικού πλούτου του τόπου μας…

Παλίγκρεμνος: Μια νίκη που χρωστούσαμε στους εαυτούς μας!!!

✍ ο Γιάννης Χατζηγιάννης

Ήταν πέρσι, τέτοιο καιρό, 5 του Μάη το πρωί, όταν έφτασε το μήνυμα ότι οι μπουλντόζες των “επενδυτών” ανέβηκαν στον βράχο για να τον μετατρέψουν σε ξενοδοχειακή μονάδα.

Μετά το αρχικό σοκ, δεν υπήρχε δευτερόλεπτο που να πήγε χαμένο. Ο αρχικός πυρήνας αντίστασης που ήδη είχε δημιουργηθεί στον Πλακιά απ’ όταν είχαν γίνει γνωστά τα σχέδια για το συγκεκριμένο “έργο”, αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά.

Ενημέρωσε το Δήμο Αγίου Βασιλείου να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να μπλοκαριστεί η καταστροφή, ενώ κάτοικοι της περιοχής μπήκαν μπροστά στις μπουλντόζες μέχρι να βγει η απόφαση για προσωρινή διακοπή των εργασιών. Αυτό ήταν!

Τα γρήγορα αντανακλαστικά έδωσαν χρόνο για να συσταθεί η Κίνηση για την προστασία του Παλίγκρεμνου!

Από άκρη σε άκρη σε όλο το νησί, άνθρωποι από περιβαλλοντικές ομάδες, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες, αναρριχητές, πεζοπόροι, ορειβάτες, φυσιολάτρες, μέλη πολιτιστικών συλλόγων, εργατικών σωματείων και επαγγελματικών ενώσεων, αλλά και φίλες και φίλοι από διάφορες χώρες του κόσμου που έχουν επιλέξει την Κρήτη σαν τόπο διαμονής τους, συντονίστηκαν σε χρόνο μηδέν και ένωσαν τις γνώσεις, τις δυνάμεις τους και την αγάπη τους για αυτό το μοναδικό τοπίο – μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και δήλωσαν παρών στον αγώνα για την προστασία του!

Φτιάχτηκε δίκτυο άμεσης επικοινωνίας και συντονισμού με περισσότερους από 100 ανθρώπους και έγιναν οι πρώτες διαδικτυακές συνελεύσεις. Οριζόντια και αμεσοδημοκρατικά. Με πλήρη ενημέρωση για κάθε λεπτομέρεια της “επένδυσης”, με τη συνδρομή αρχιτεκτόνων, μηχανικών και επιστημόνων με ειδίκευση στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και με νομική υποστήριξη από δικηγόρους με πείρα στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Έτσι φτιάχτηκαν οι πρώτες ομάδες εργασίας, τεκμηρίωσης και νομικού αγώνα. Μαζί με την ομάδα επικοινωνίας που έστησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνησης (Κίνηση για την προστασία του ΠαλίγκρεμνουSave Paligremnos – SOS Plakias) και την ομάδα δράσεων που έβαλε μπροστά την οργάνωση της μεγάλης διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μάη του 2022 στον Πλακιά Ρεθύμνου με την συμμετοχή 1500 περίπου ανθρώπων.

Μια μέρα ορόσημο που έκανε το ζήτημα του Παλίγκρεμνου πρώτο θέμα στα τοπικά μέσα, είδηση στα μεγάλα κανάλια και ερώτηση στη Βουλή.

Κείμενα και δελτία τύπου της Κίνησης ενημέρωναν τακτικά για τις εξελίξεις στην υπόθεση. Χιλιάδες υπογραφές υπέρ της προστασίας του βράχου άρχισαν να έρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου.

Αφίσες, πανό, εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, ενημερώσεις, συγκεντρώσεις στα δικαστήρια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κράτησαν το θέμα ψηλά, μέχρι την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων που ακύρωσε την άδεια για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας στον Παλίγκρεμνο, βάζοντας οριστικό τέλος στα σχέδια των “επενδυτών”.

Όλοι και όλες που συμμετείχαν σε αυτόν τον συνεχή και δυναμικό συλλογικό αγώνα συνέβαλλαν στην επιτυχία του ισότιμα.

Με αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη. Με φαντασία και ιδέες. Με συνεργασία και αλληλοκάλυψη. Με υπομονή και μεράκι. Με πάθος και δόσιμο στην κοινή επιθυμία για νίκη.

Για την ακύρωση της “επένδυσης” και την ανακήρυξη του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενου μνημείου φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έτσι έγινε. Γίναμε ένα. Γίναμε κίνημα. Γίναμε ο βράχος για τον βράχο μας! Γίναμε η όψη του και η φωνή του! Αλυσίδα αντίστασης για την υπεράσπιση του.

Λειτουργήσαμε από κοινού. Βιώσαμε τη δύναμη που δίνει η ενότητα και η συλλογική δράση. Πιστέψαμε στο δίκιο μας. Με μεθοδική και αποφασιστική δουλειά φτάσαμε μέχρι το τέλος.

Τα καταφέραμε! Χωρίς υπερβολές και έπαρση, μπορούμε πλέον να το πούμε δυνατά: Νικήσαμε!

Ο αγώνας συνεχίζεται…
Σε βράχους, βουνά, πεδιάδες, παραλίες και θάλασσες! Κόντρα στα σχέδια λεηλασίας που προωθεί το Κράτος των Επενδυτών!

Για τους τόπους μας και τις ζωές μας,
Ούτε βήμα πίσω!

Ό,τι καταστρέφει τη Φύση δεν είναι ανάπτυξη!

#save_paligremnos #save_falasarna

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon