cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 20.04 2024

Σ. Βαρδάκης: Επαίσχυντο το νομοσχέδιο για τα μουσεία, να απορυσθεί άμεσα

Συνάντηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκ. Βαρδάκη με εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα για την προάσπιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου έναντι του νομοσχεδίου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας, σε ΝΠΔΔ…

Σ. Βαρδάκης: Επαίσχυντο το νομοσχέδιο για τα μουσεία, να απορυσθεί άμεσα

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας, μεταξύ αυτών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, σε ΝΠΔΔ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη με εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα για την προάσπιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε και αντικείμενο της πρόσφατης κοινοβουλευτικής παρέμβασης που πραγματοποίησαν 21 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας ως αναφορά προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Με την κατάθεση της αναφοράς οι βουλευτές καλούν την αρμόδια υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση του ψηφίσματος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου  Ηρακλείου και να τους ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Όπως επισημαίνεται και στο ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα, η μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ, στην ουσία σημαίνει την εκχώρηση της διαχείρισης του Μουσείου από τις κρατικές δομές σε ένα διορισμένο, από την εκάστοτε κυβέρνηση, διοικητικό συμβούλιο και τη διαχείριση του μουσειακού αποθέματος με όρους κερδοφορίας και ανάλογα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα συμφέροντα αλλότριων με τον πολιτισμό παραγόντων.

Προβλέπει επίσης τον μακροχρόνιο δανεισμό (25 + 25 χρόνια, δηλαδή για δύο γενιές), πέραν του σημερινού πλαισίου ελέγχου και διαχείρισης από τις κρατικές δομές, αρχαιοτήτων και προβεβλημένων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Παράλληλα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς όχι μόνον τα έσοδα από τα εισιτήρια δεν θα εισρέουν στα δημόσια ταμεία, αλλά το Μουσείο θα επιχορηγείται από το κράτος, για να καλύψει τα νέα αυξημένα έξοδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ψήφισμα, «περικόπτει όλες τις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων, πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό και απαξιώνει το σημαντικό επιστημονικό, εκθεσιακό και εκπαιδευτικό έργο που έχει συντελεστεί έως τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, με πρόφαση τον “εκσυγχρονισμό”».

Οι εργαζόμενοι του μουσείου απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, την ενίσχυση του δημόσιου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων με επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού και τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και σχεδιασμού της μουσειακής πολιτικής, χωρίς παρεμβάσεις από χορηγούς και από εξωπολιτιστικούς παράγοντες.

Όπως υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Βαρδάκης «πρόκειται για ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο που εμπορευματοποιεί τα μουσεία μας. Θα προασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon