cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 19.04 2024

Υπόμνημα με τα προβλήματα των αγροτών – Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Οι αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης κατέθεσαν υπόμνημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας παράλληλα ενημέρωση και συνάντηση με τον πρωθυπουργό…

Υπόμνημα με τα προβλήματα των αγροτών – Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Συνάντηση με την συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη πραγματοποίησαν την χθες, Τρίτη, εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Κρήτης.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια υλοποίησης των αποφάσεων της πρόσφατης κινητοποίησης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στις 8 Σεπτεμβρίου, με κυρίαρχα αιτήματα την ανεπάρκεια στην διαδικασία εξεύρεσης εργατών γης εκ μέρους της πολιτείας καθώς και το υπέρογκο κόστος παραγωγής που καλούνται οι αγρότες να αντιμετωπίσουν για την νέα καλλιεργητική χρόνια.

«Στόχος μας δεν ήταν να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα στους ξένους επισκέπτες του νησιού αλλά να ενημερώσουμε για τα ζητήματα του αγροτικού κλάδου καθώς και τις αιτίες, που ενδεχομένως να μην μπορούν να προμηθευτούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην χώρα τους, το 2023. Ο λόγος είναι, ότι οι παραγωγοί δηλώνουν αδυναμία να καλλιεργήσουν ή να παράξουν με την υφιστάμενη κατάσταση», αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι διοικήσεις των Αγροτικών Συλλόγων Ιεράπετρας και Σητείας από το Λασίθι, Τυμπακίου από το Ηράκλειο και Σελίνου από τα Χανιά.

Αναφορικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, οι αγρότες της Κρήτης ζητούν την θεσμοθέτηση κινήτρων στο σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), ώστε να ασχοληθούν με τις εργασίες του πρωτογενούς τομέα, ενώ επιπλέον ζητούν την επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης των υπηκόων τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στη χώρα και να εργαστούν.

Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής οι αγρότες διεκδικούν άμεσα οικονομική ενίσχυση για το σύνολο των καλλιεργειών, με ποσό ανά στρέμμα που να ανταποκρίνεται στο είδος και την ένταση της καλλιέργειας (θερμοκηπιακές, δεντρώδης, κτλ).

Τέλος οι αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης ζητούν την ενημέρωση του πρωθυπουργού και τον προγραμματισμό συνάντησης μαζί τους.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon