cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και ΜέΡΑ25 Κρήτης για το ξεπούλημα των μουσείων

Για ολοκλήρωση της καταστροφικής πολιτικής στον Πολιτισμό με το ξεπούλημα των μουσείων, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου – Τη θέση του ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των μουσείων μέσω της μετατροπής τους σε ΝΠΔΔ, επανέλαβε το ΜέΡΑ25 Κρήτης…

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και ΜέΡΑ25 Κρήτης για το ξεπούλημα των μουσείων
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Με αφορμή την κατάθεση προς διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας (ανάμεσά τους και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου), σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου επιτίθεται στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «ολοκληρώνει την καταστροφική της πολιτική στο χώρο του Πολιτισμού».

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου επισημαίνει ότι η επιστημονική κοινότητα αντιδρά δυναμικά για την αποκοπή των πέντε μεγάλων και πιο προσοδοφόρων δημόσιων μουσείων από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, που, όπως τονίζει, «οδηγούν στην  υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα τους».

«Για μας τα Μουσεία της χώρας είναι εμβληματικοί φάροι της κληρονομιάς του Ελληνικού Πολιτισμού. Διαφυλάττουν και εκπέμπουν τις οικουμενικές αξίες της διαχρονικής πολιτισμικής διαδρομής του Ελληνισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, ενώ επισημαίνεται ότι «η πρωτοβουλία αυτή της Κυβέρνησης, αποτελεί πράξη ξεπουλήματος στην αγορά και στους ιδιώτες, της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και δεν πρέπει να ολοκληρωθεί».

«Η Κυβέρνηση στις τελευταίες της πράξεις πριν παραδώσει την εξουσία, ασχημονεί για άλλη μια φορά, απέναντι τώρα στην ίδια την ιστορία και την πολιτιστική παρακαταθήκη της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΜέΡΑ25 Κρήτης

Τη θέση του ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των μουσείων μέσω της μετατροπής τους σε ΝΠΔΔ, επανέλαβε το ΜέΡΑ25 Κρήτης.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, «πιστοί στον στόχο της ιδιωτικοποίησης του Πολιτισμού, η «Μητσοτάκης Α.Ε.» και η Λίνα Μενδώνη βιάζονται να κλείσουν όλες τις δουλειές, οδεύοντας προς τις εκλογές».

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 Κρήτης, «φέρνουν σε διαβούλευση το νόμο για την αποκοπή των πέντε μεγάλων Μουσείων της χώρας, (μεταξύ αυτών και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου) από τον Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς φυσικά να λάβουν ούτε στο ελάχιστο υπόψη τις ισχυρές, ήδη, αντιδράσεις επιστημόνων, εργαζόμενων στα Μουσεία και απλών πολιτών».

Η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ είναι ο «Δούρειος Ίππος» για την είσοδο των ιδιωτών στην καρδιά του Πολιτισμού και για τη διαμόρφωση μουσειακής πολιτικής με βάση τους νόμους της αγοράς, σημειώνει το ΜέΡΑ25 Κρήτης, τονίζοντας ότι η «κυβέρνηση λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρία, βλέπει ως «assets» τα εκθέματα και τα παραδίδει ως λάφυρα σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς της φίλους, στα πρότυπα της σκοτεινής συμφωνίας της Συλλογής Στερν».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΜέΡΑ25 Κρήτης, «στην Κρήτη για παράδειγμα, ο Δίσκος της Φαιστού, οι «Θεές των Όφεων» και το «Δαχτυλίδι του Μίνωα» ετοιμάζονται να πρωταγωνιστήσουν στον κατάλογο των ανταλλάξιμων «προϊόντων» με τις συμφωνίες δανεισμού για 25+25 χρόνια σε ξένες συλλογές, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ειδικά ο λαός της Κρήτης, που το 1979 εμπόδισε γενναία τον ξενιτεμό των αρχαιοτήτων, δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοιες μεθοδεύσεις. Οι Κρητικοί έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη και την μετατροπή προϊόντων λαθρανασκαφής σε «νόμιμη ιδιωτική συλλογή» και δεν πρόκειται να επιτρέψουν ακόμα μία «ύβρη» σε βάρος της κληρονομιάς τους».

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Το ΜέΡΑ25, όπως έκανε και τον περασμένο Ιούλιο ο γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης στη συνάντηση με τους εργαζόμενους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, δηλώνει ξεκάθαρα πως όχι μόνο δεν θα ψηφίσει αυτό τον επαίσχυντο νόμο, αλλά θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να μην περάσει από τη Βουλή».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon