cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Τι συμβαίνει με το αιολικό πάρκο στον Χανδρά Σητείας;

Γιατί οι πρώτες 18 ανεμογεννήτριες της «AEOLOS» στην ίδια περιοχή ήταν καλές και υπερψηφίστηκαν, ενώ τώρα οι 11 της «Κοπελούζος», που προκάλεσαν τη θυελλώδη συνεδρίαση, είναι κακές;

Τι συμβαίνει με το αιολικό πάρκο στον Χανδρά Σητείας;
Ποια ενεργειακά έργα θα εγκρίνει πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαμαρτύρονται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Σητείας και ο ίδιος ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, Σπύρος Δανέλλης, επειδή σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» Σαββατοκύριακο για το υπό αδειοδότηση αιολικό πάρκο στον Χανδρά γράψαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει θετικά για τη συγκεκριμένη επένδυση («Κωλοτούμπα από τον Δήμο Σητείας υπέρ των αιολικών», «Εφ.Συν.» 13.4.2024).

Πράγματι έχουν δίκιο. Η πρόσφατη κοινή στάση (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 29/2/24 δεν αφορούσε το προς εγκατάσταση πάρκο με τις 11 ανεμογεννήτριες στον Χανδρά, αλλά την έγκριση της ΜΠΕ για διπλανό, ήδη εγκατεστημένο, πάρκο με 18 ανεμογεννήτριες, επίσης στον Χανδρά. Και επί αυτής της παρανόησης οφείλουμε ασφαλώς διόρθωση.

Όμως:

Γιατί οι πρώτες 18 ανεμογεννήτριες της «AEOLOS» στην ίδια περιοχή ήταν καλές και υπερψηφίστηκαν, ενώ τώρα οι 11 της «Κοπελούζος», που προκάλεσαν τη θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, είναι κακές; Ειδικά μάλιστα όταν για τις πρώτες 18 το ίδιο το πρακτικό της Επιτροπής Περιβάλλοντος αναφέρει πως στην ΜΠΕ «δεν εξετάζονται οι συνέπειες στο Γεωπάρκο Σητείας εντός του οποίου είναι εγκατεστημένες» και πως η ΜΠΕ «είναι ελλιπής ως προς τη μελέτη της ορνιθοπανίδας της περιοχής και δεν γίνεται καμία αναφορά στα είδη της ορνιθοπανίδας που διαβιούν στην ευρύτερη περιοχή του Αιολικού Σταθμού και των επιπτώσεων που έχουν προκληθεί ή θα προκληθούν στο μέλλον από τις υφιστάμενες ανεμογεννήτριες»;

Αυτές λοιπόν γιατί τις ψήφισε η εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, κ. Μαρία Βάρδα;

Το επίμαχο δημοσίευμα στην ΕΦΣΥΝ

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Κρήτης έχει χυθεί πολύ μελάνι.

Η προηγούμενη σύμπραξη με την παράταξη Αρναουτάκη έφερε την Αριστερά απολογούμενη για πολλές αντιπεριβαλλοντικές αποφάσεις με χειρότερη για τη Σητεία την έγκριση του υβριδικού έργου της ΤΕΡΝΑ αλλά και τις εξορύξεις από την Exxon Mobil, το αεροδρόμιο Καστελλίου, την εκποίηση της έκτασης της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες κτλ.

Τουλάχιστον από το δικό μας λάθος ως προς τα γειτονικά αιολικά πάρκα στον Χανδρά προκύπτει η σαφής δέσμευση του Σπύρου Δανέλλη πως αυτή τη φορά η στάση της παράταξης θα είναι αρνητική για τις 11 νέες ανεμογεννήτριες.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon