cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Το μικρό φαλαινάκι και τα πετρέλαια…

Ρίχνουν ασταμάτητα βόμβες ήχου για να βρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο αφανίζοντας την θαλάσσια ζωή για τα κέρδη τους – Ποιος πιστεύει ακόμα τα παραμύθια ότι “οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται με αυστηρά μέτρα για την προστασία των κητωδών”;

Το μικρό φαλαινάκι και τα πετρέλαια…

✍ ο Γιάννης Χατζηγιάννης

Ένα μικρό φαλαινάκι βγήκε σε παραλία του Ρεθύμνου, ευτυχώς ζωντανό. Προφανώς οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διενεργούνται από τα τέλη του Οκτώβρη στις θάλασσες μας δεν ευθύνονται γι’ αυτό, όπως μας λένε σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση οι “αρμόδιοι”.

Πριν από ένα μήνα, ένα δελφίνι ξεβράστηκε νεκρό πάλι στο Ρέθυμνο. Τότε, με συνοπτικές διαδικασίες το μάζεψαν υπάλληλοι του Δήμου και το έθαψαν σε κάποια χωματερή.

Τώρα λέει “κάποιοι άνθρωποι βοήθησαν το φαλαινάκι να συνεχίσει το ταξίδι του”

  • Ποιο ταξίδι του;

Από το σπίτι του το έδιωξαν οι πετρελαϊκές. Ρίχνοντας ασταμάτητα βόμβες ήχου για να βρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Στα “οικόπεδα” που τους παραχώρησε το ελληνικό κράτος, αφανίζουν τη θαλάσσια ζωή για τα κέρδη τους.

Το πιο πιθανό είναι όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της μικρής φάλαινας να βρίσκονται ήδη νεκρά στο βυθό της θάλασσας. Για κάθε ένα τέτοιο πλάσμα που εκβράζεται στις ακτές, αντιστοιχούν 30 περίπου που χάνονται για πάντα στην άβυσσο κάτω από το πεδίο των ερευνών.

Αυτό μας λένε οι επιστήμονες, αυτό μας λέει το ιστορικό αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

Ποιος πιστεύει ακόμα τα παραμύθια που λέει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι “οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται με αυστηρά μέτρα για την προστασία των κητωδών”;

Ποιος παίρνει ακόμα στα σοβαρά αυτά που έλεγε η Περιφέρεια Κρήτης / Region of Crete ότι “θα τηρηθούν κατά γράμμα οι περιβαλλοντικοί όροι και θα δημιουργηθεί Ειδική Μονάδα Περιβάλλοντος που θα επιβλέπει τις έρευνες στις θάλασσες του νησιού μας”;

Ποια προστασία των θαλασσών και ποια φροντίδα για τις φάλαινες και τα δελφίνια;

Κεντρική εξουσία και τοπικοί “άρχοντες” βρίσκονται στην υπηρεσία των πετρελαϊκών εταιρειών. Για τα συμφέροντα των πολυεθνικών ξεπούλησαν τον φυσικό πλούτο του νησιού μας. Τους έστρωσαν κόκκινα χαλιά, ξεπλένουν τα εγκλήματα τους και περιμένουν το χαρτζιλίκι για τα θελήματα τους.

Αν τους ένοιαζε πραγματικά για τα κητώδη που ζουν και αναπαράγονται στις θάλασσες μας, δεν θα επέτρεπαν σε καμμία περίπτωση να πραγματοποιηθούν αυτές οι έρευνες.

Προστασία της θαλάσσιας ζωής και πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων δεν πάνε μαζί. Για την ακρίβεια, είναι δυο αντίθετες έννοιες. Τελεία και παύλα.

Θα το φωνάζουμε μέχρι να να μας αδειάσουν τη γωνιά οι πετρελαϊκές, μέχρι τα “οικόπεδα” τους να γίνουν ξανά οι θάλασσες μας:

Δεν θυσιάζουμε τις ομορφιές του τόπου μας για τα κέρδη τους!

#ΗΚρήτηΛέειΟΧΙστιςΕξορύξεις! 🐳✊
Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon