cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Το θανατηφόρο πέρασμα του βράχου στην Αγία Φωτιά

Το αποτέλεσμα του φονικού περάσματος του βράχου καταγράφει με την κάμερα του drone του ο γνωστός Νίκος Σαράντος. Τι δηλώνει στον ΣΚΑΙ ο Ευθύμιος Λέκκας και τι σχολιάζει για την γενικότερη εικόνα των τουριστικών καταλυμάτων ο δικός μας Μάριος Διονέλλης;

Το θανατηφόρο πέρασμα του βράχου στην Αγία Φωτιά

Η κατολίσθηση του τεράστιου βράχου επάνω στα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην παραθαλάσσια Αγία Φωτιά Ιεράπετρας Λασιθίου Κρήτης έσπειρε τον θάνατο και την καταστροφή.

Η οικογένεια από Σλοβενία που είχε την ατυχία να κοιμάται στο ακριανό δωμάτιο εκεί ακριβώς που έπεσε ο βράχος, εγκλωβίστηκε με τραγικό αποτέλεσμα να χάσει την ζωή της η 47χρονη μητέρα και σύζυγος.

Αμέσως στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της ίδιας, του γιου και του συζύγου της με ελαφρά τραύματα.

Το φονικό πέρασμα του βράχου καταγράφει με την κάμερα του drone του ο γνωστός Νίκος Σαράντος. Δείτε το βίντεο στην συνέχεια…

Σε συνεννόηση με την πρεσβεία της Σλοβενίας κινούνται οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό του πατέρα και του παιδιού αλλά και για τη μεταφορά της σορού της άτυχης γυναίκας.

Στο σημείο του τραγικού συμβάντος βρέθηκαν μηχανικοί της Περιφέρειας Κρήτης και γεωλόγος ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και για τα υπόλοιπα σπίτια αφού από το σημείο της αποκόλλησης κρέμονται ακόμα μεγάλα κομμάτια βράχων, όπως μεταδίδει ο Μάριος Διονέλλης.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως θα πρέπει να διερευνηθεί η στατικότητα των κτιρίων και η γεωλογική συμπεριφορά της περιοχής ενώ εκτίμησε πως οι πρόσφατες πολύ δυνατές βροχές που έπληξαν την ανατολική Κρήτη πιθανώς να συνετέλεσαν στο καταστροφικό συμβάν

Ο Μάριος Διονέλλης που βρέθηκε στο σημείο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ με τον ΣΚΑΙ σχολιάζει στο facebook χαρακτηριστικά για το συμβάν ότι “Δυστυχώς η εικόνα με το φως της μέρας είναι ενδεικτική της καταστροφής. Ακούγονται πολλά για το τι θα μπορούσε να γίνει και τι θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί”.

Ενώ εστιάζει κυρίως στην εικόνα – χαρακτήρα που έχουν τα τουριστικά καταλύματα σε παρόμοιες περιοχές της Ελλάδας γενικά (νησιά) αλλά και της νότιας Κρήτης ειδικότερα, θυμίζοντας και την πρόσφατη καταστροφή από τις πλημμύρες στην Αγία Πελαγία, αναφέροντας ότι “Κρατήστε όμως πως η εικόνα των τουριστικών μονάδων σε όλη τη νότια Κρήτη (και σε όλα τα νησιά εξάλλου) είναι η ίδια. Μικρός κόλπος με ωραία παραλία και από πάνω αμφιθεατρικά βράχια και πρανή, πάνω στα οποία είναι «σκαρφαλωμένα» τουριστικά καταλύματα. Αν αποφασίσεις να παρέμβεις σοβαρά τα μισά από αυτά δεν πρέπει να ξαναλειτουργήσουν… Πριν λίγες μέρες στην Αγία Πελαγία λέγαμε πως κανονικά θα πρέπει να κατεδαφιστούν σπίτια για να ξανανοίξει η κοίτη του ποταμού. Γίνονται αυτά;”.

Δείτε την σχετική ανάρτηση του Μάρου στο facebook…

Και αν αυτή η καταστροφή δεν είναι μάθημα για την επένδυση στον Παλίγκρεμνο τότε δεν ξέρουμε τι μπορεί να είναι. Στο cretanews τα έχουμε γράψει ξανά, αλλά τώρα που τα βλέπουμε και μπροστά μας να συμβαίνουν θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το τι αποτελεί μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης και επένδυσης και τι είναι όχι μόνο απαγορευτικό αλλά και εν δυνάμει… φονικό!!!

Το περιστατικό αυτό, όπως και οι πλημμύρες σε Αγία Πελαγία και Σητεία επίσης δείχνουν και κάτι ακόμα. Ότι η Κρήτη δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη για να υποστηρίξει το αφήγημα των κυβερνώντων περί χειμερινού τουρισμού.

Το πάθημα ας μας γίνει επιτέλους και μάθημα… εκτός και αν επιλέξουμε να συνεχίζουμε να το αντιμετωπίζουμε κυνικά ως σχέση οφέλους – κόστους, οπότε ακολουθούμε ακάθεκτοι το ίδιο καταστροφικό μοτίβο… ε και δεν πειράζει αν χαθούν και μερικοί συνάνθρωποι μας ή και τουρίστες σε πλημμύρες, κατολισθήσεις και δεν ξέρω και γω με τι άλλο τρόπο μπορεί να μας τιμωρήσει η ολότελα βιασμένη πια φύση…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon