cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 18.05 2024

Χρ. Τριαντόπουλος για το Αρκαλοχώρι: Αλλαγές στη στεγαστική συνδρομή και στο σχέδιο ανασυγκρότησης

Αλλαγές στη στεγαστική συνδρομή, νέο σχήμα στήριξης επιχειρήσεων και ολοκλήρωση του σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής του Αρκαλοχωρίου, προανήγγειλε ο ο υφυπουργός αρμόδιος για την αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος…

Χρ. Τριαντόπουλος για το Αρκαλοχώρι: Αλλαγές στη στεγαστική συνδρομή και στο σχέδιο ανασυγκρότησης

Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι τον Σεπτέμβριο του 2021 απάντησε χθες ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

«Για το σεισμό λοιπόν στο Αρκαλοχώρι είχαμε συζητήσει και πριν από λίγους μήνες. Οπότε είναι καλό, για να επικαιροποιούμε και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Και τότε σας είχα αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε άμεσα ένα σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης με δημοσιονομική επίπτωση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Μόνο η πρώτη αρωγή ανήλθε συνολικά – την οποία υποτιμάτε βέβαια, αλλά και δεν είχε δοθεί και ποτέ – 66 εκατ. ευρώ, τα οποία και καταβλήθηκαν σε χρόνους που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν», ανέφερε ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μία σημαντική πρώτη ενίσχυση προς τους πληγέντες στο Αρκαλοχώρι, με τους αιτούντες στην πλατφόρμα της πρώτης αγωγής να ξεπερνούν τις 7.500.

Παράλληλα είπε πως πρόκειται για ένα σχήμα στήριξης των οικογενειών που περιλάμβανε την υψηλότερη μέχρι τότε ενίσχυση πρώτης αρωγής, η οποία έφτανε τις 20.000 ευρώ ανά ‘κόκκινο’ σπίτι και κάθε πολίτης μπορούσε να λάβει πρώτη αρωγή και για περισσότερα από ένα καταστραμμένα σπίτια, ασχέτως αν είναι κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία.

«Δηλαδή, κάποιος που έχει δύο ‘κόκκινα’ σπίτια, μεταφράζεται σε 40.000 ευρώ. Και είπατε ότι, πού θα βρει να δώσει 1.500 ευρώ για να κάνει το φάκελό του, ενώ το κράτος του έχει δώσει εμπροσθοβαρώς 20.000 ευρώ για το σπίτι αυτό, πέραν των άλλων μέτρων στήριξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι το κράτος και η αρμόδια υπηρεσία ξεκίνησαν «άμεσα τις αυτοψίες» και ακολούθησε η υλοποίηση του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής.

Σχετικά με την εικόνα υλοποίησης του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε ότι «για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 2.613 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής και από αυτές έχουν προχωρήσει και έχουν εκδοθεί 106 άδειες».

«Στην απάντηση που σας έδωσα πριν από πέντε μήνες τα μεγέθη ήταν διαφορετικά. Οι τότε εκδοθείσες άδειες ήταν 38 και τώρα ανέρχονται σε 106. Υπάρχει λοιπόν μία αύξηση και θα πρέπει να το σημειώσουμε αυτό. Και αυτό γιατί έγινε; Γιατί καλέσαμε εκ νέου τους πολίτες να προχωρήσουν στη συμπλήρωση των φακέλων τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αυτοί προχώρησαν», σημείσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε:

«Άρα, αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί όσο ‘έρχονται’ στην αρμόδια υπηρεσία – στη ΓΔΑΕΦΚ – ολοκληρωμένοι φάκελοι. Προς διευκόλυνσή τους, επεκτείναμε το χρονικό ορίζοντα για την υποβολή από δύο σε τρία έτη και έχουν προθεσμία μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου του 2024. Με την ορθή υποβολή, λοιπόν, των φακέλων θα λάβουν οι πολίτες την ενίσχυση που προβλέπεται.

Δυστυχώς, όμως, παραμένουν ελλείψεις στους φακέλους. Παράλληλα, υπάρχουν και ζητήματα με θέματα που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιρίων και ανοιχτές κληρονομικές υποθέσεις. Παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία εξέτασης του φακέλου. Το γνωρίζετε. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που λέτε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα ιδιοκτησιακά.

Επομένως, το σημαντικότερο τη δεδομένη στιγμή είναι να προχωρήσουν οι πολίτες στην υποβολή των σχετικών φακέλων. Παράλληλα, όμως, και εκεί όπου δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα ιδιοκτησιακής φύσεως, προχώρησε η στήριξη των επιχειρήσεων. Δεν αναφέρετε κάτι για τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος ενώ προσέθεσε ότι «προχώρησε κανονικά το σχήμα της κρατικής αγωγής».

Παράλληλα ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν και σε κινήσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon