cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Η διαδρομή της τιμής του ελαιολάδου και οι πραγματικά κερδισμένοι

Με ποιες τιμές ξεκινούν τα 5 λίτρα από τον ελαιοπαραγωγό και με ποιες καταλήγουν στο ράφι; Ποιος κερδίζει στην πραγματικότητα από το πανάκριβο και πλέον δυσεύρετο ελαιόλαδο;

Η διαδρομή της τιμής του ελαιολάδου και οι πραγματικά κερδισμένοι

Οι τιμές του ελαιολάδου εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχουν ξεφύγει, κατά γενική ομολογία.

Όσοι είναι τυχεροί και διαθέτουν λιόφυτα κι ακόμα πιο τυχεροί και δεν τους χτύπησε η ακαρπία, έχουν το δικό του λάδι και παρακολουθούν με δέος τις τιμές του προϊόντος στην αγορά να εκτοξεύονται.

Ποιος όμως στην πραγματικότητα κερδίζει από το πανάκριβο και πλέον δυσεύρετο ελαιόλαδο;

Γιατί, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους τέτοιες τιμές ουδέποτε υπήρξαν στην αγορά γιατί η κλιματική κρίση δεν περιόρισε ποτέ άλλοτε τις ποσότητες της παραγωγής σε τέτοιο βαθμό, όπως συνέβη τις τελευταίες δυο ελαιοπαραγωγικές περιόδους.

Σε τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας παρουσίασαν τη διαδρομή του ελαιολάδου από το χωράφι στο ράφι κι έχει ενδιαφέρον καθώς όπως θα διαπιστώσετε συνεταίρος του ελαιοπαραγωγού στην τιμή είναι το κράτος.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό ρεπορτάζ οι ελαιοπαραγωγοί πωλούν μία ποσότητα 5 λίτρων ελαιολάδου στην τιμή των 41,5 ευρώ (8,3 ευρώ ανά λίτρο).

Έπειτα, προστίθενται 0,25 ευρώ για το φιλτράρισμα, 1,5 ευρώ για το δοχείο, 0,45 λεπτά για το καπάκι και 0,5 ευρώ για το ειδικό χαρτόνι με τις κυψέλες.

Το κόστος μεταφοράς ανέρχεται στα 1,30 ευρώ, με τον μεταποιητή να έχει 3 ευρώ κέρδος.

Σε αυτά προστίθενται 6,30 ευρώ ΦΠΑ (κρατικά ταμεία σα να λέμε) και 14,4 ευρώ για το κέρδος του λιανεμπόρου.

Κάνοντας κανείς τις προσθέσεις καταλήγει πως τα πέντε λίτρα ελαιολάδου, τα οποία φεύγουν από τα χέρια του παραγωγού στην τιμή των 41,5 ευρώ, στο ράφι φθάνουν να πωλούνται 70 ευρώ (69,2 ευρώ για την ακρίβεια).

Οπότε ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του έχοντας πάντα υπόψην πως η τιμή του παραγωγού αφορά στον κόπο και τα έξοδα μιας ολόκληρης καλλιεργητικής χρονιάς…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon