cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 19.04 2024

Ο τουρισμός βλέπει πόλεμο και το Υπουργείο νούμερα

Μπορεί ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας να βλέπει «επιστροφή στην κανονικότητα» για τον Τουρισμό και να χαίρεται για την εικόνα που παρουσιάζει ειδικότερα το Ηράκλειο σε σχέση με την κίνηση των επισκεπτών, αλλά η ίδια η πραγματικότητα τον ακυρώνει…

Ο τουρισμός βλέπει πόλεμο και το Υπουργείο νούμερα

Ο Βασίλης Κικίλιας, επικαλούμενος στοιχεία που έλαβε από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων, Νίκο Χαλκιαδάκη, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι το 40% των ξενοδοχείων του Ηρακλείου είναι ήδη ανοικτά και η κίνηση των επισκεπτών κρίνεται ικανοποιητική σε βαθμό που είναι στο ίδιο ή και λίγο καλύτερο επίπεδο με το 2019.

Βέβαια, ο ίδιος ο Νίκος Χαλκιαδάκης, με επιστολή του προς τους ξενοδόχους φαίνεται να έχει άλλη άποψη. Όπως τονίζει ο ίδιος, δεν έχει υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά έχουν γίνει κάποια δειλά βήματα.

Αναφέρει επίσης πως οι τιμές παραμένουν πολύ χαμηλές, ενώ την ίδια στιγμή όλα τα κόστη έχουν εκτοξευθεί. Με δεδομένες μάλιστα τις καταγεγραμμένες αυξήσεις στη ζήτηση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, φαίνεται πως ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει μία ακόμα έμμεση «απειλή», με τις αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας να θεωρούνται πλέον εντελώς χαμένες.

Αργά αλλά σταθερά βήματα για τον Τουρισμό

Αν όλα αυτά δεν έχουν σημασία για το Υπουργείο είναι άγνωστο. Το να «βλέπει» όμως ένας υπουργός μόνο δείκτες αφίξεων επισκεπτών και να τους συγκρίνει με τον αριθμό των αφίξεων το 2019, προβληματίζει τουλάχιστον. Είναι προφανές πως ο Τουρισμός αποτελεί τη μόνη «βαριά βιομηχανία» που έχει απομείνει στη χώρα, που για την περίπτωση της Κρήτης βρίσκεται σε πόλεμο, μεταφορικά, αλλά και σε μεγάλο βαθμό κυριολεκτικά.

Ίσως θα ήταν καλύτερο λοιπόν, αντί να γίνεται μια προσπάθεια αναζήτησης των θετικών δεικτών που θα αποδείξουν μια επίπλαστη επιτυχία, να γίνει μια ουσιαστική προσπάθεια συντονισμού και δράσεων για την ευρύτερη διαχείριση μιας κρίσης, που δεν έρχεται, αλλά είναι υπαρκτή και βιώνουν όλοι οι ξενοδόχοι.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon