cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Τι ξοδεύουν τα 2 μεγάλα κόμματα για διαφημίσεις στην Google;

Εντυπωσιακά είναι τα ποσά που ξοδεύουν τα κόμματα για τις πολιτικές τους διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Μεγάλη διαφορά στα ποσά που ξοδεύτηκαν στην Google στις εκλογές του 2019 και του 2023 – Μεγάλο προβάδισμα στις εμφανίσεις των διαφημίσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Τι ξοδεύουν τα 2 μεγάλα κόμματα για διαφημίσεις στην Google;

Εντάξει, αν και η προεκλογική περίοδος που αφορά τις εκλογές του 2023 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και ενδεχομένως οι περισσότεροι να “φυλάνε” τα λεφτά τους για να τα ξοδέψουν πιθανότατα και σε μια δεύτερη εκλογική μάχη, ωστόσο, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.

Αξίζει να αναφέρουμε λοιπόν ότι στις εκλογές του 2019, που είχαμε ευρωεκλογέςβουλευτικές και αυτοδιοικητικές, τα κόμματα ξόδεψαν συνολικά στην Google 1.06 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ τώρα και μόνο για τις βουλευτικές εκλογές έχουν δαπανήσει μόλις 276.000 ευρώ. Η διαφορά είναι πραγματικά χαοτική. Και φυσικά δείχνει ότι τα κόμματα δεν επιλέγουν πια τόσο πολύ την Google για τις διαδικτυακές τους πολιτικές διαφημίσεις.

Όπως αναμενόταν οι μεγαλύτερες δαπάνες αφορούν τις διαφημίσεις σε μορφή βίντεο, όπου αναλογούν στο 67.5% επί του συνόλου και αντιστοιχούν σε 972.000 ευρώ. Και ακολουθούν οι διαφημίσεις με στατικές εικόνες 23% και το ποσό των 331.000 ευρώ. Στο τέλος βρίσκονται οι διαφημίσεις με κείμενο που αντιστοιχούν στο 9.52% επί του συνόλου και αντιστοιχούν σε 137.000 ευρώ. Τα νούμερα αυτά αφορούν τις διαφημίσεις για το 2019 και το 2023 μέχρι τώρα.

Η Νέα Δημοκρατία που ξοδεύει και τα περισσότερα, στις εκλογές του 2019 είχε δαπανήσει 647.000 ευρώ σε διαφημίσεις στην Google, ενώ στις εκλογές του 2023 και μέχρι τώρα έχει ξοδέψει 81.800 ευρώ.

Τώρα θα μου πείτε το 2019 δεν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, οπότε ξόδευε μόνο από τα ταμεία του κόμματος, ενώ τώρα υπάρχουν και τα… πόμολα που μοιράζονται με απευθείας αναθέσεις σε φίλους, κολλητούς και υποστηρικτές του κόμματος. Αλήθεια έχει κανείς καμία αμφιβολία περί τούτου;

Και βέβαια υπάρχουν και οι περίφημες λίστες Πέτσα για την εξαγορά των ΜΜΕ. Χωρίς να ξεχνάμε φυσικά και τα παιχνίδια που παίζονται με τις δημοσκοπήσεις, με κάποιες μάλιστα εταιρίες που κάνουν δημοσκοπήσεις να αναλαμβάνουν και… χωματουργικές εργασίες για το δημόσιο. Καλό, ε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη βλέπουμε ότι είχε ξοδέψει μόλις 206.000 ευρώ για τις εκλογές του 2019, ενώ για τις εκλογές του 2023 έχει ξοδέψει στην Google 80.700 ευρώ.

Το 2023 διαπιστώνουμε δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξοδέψει για διαφήμισεις στην Google όσα περίπου και η ΝΔ.

Μεγάλο προβάδισμα στις εμφανίσεις των διαφημίσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει και δημοσιεύει η ίδια η Google για λόγους διαφάνειας (google transparency reports), από την επομένη της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής (23 Απριλίου) μέχρι και την Παρασκευή 5 Μαΐου οι διαφημίσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν περίπου 54 εκατομμύρια εμφανίσεις (μέσες τιμές). Πολύ πιο πίσω, στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι προεκλογικές διαφημίσεις της ΝΔ οι οποίες κατέγραψαν περίπου 15 εκατομμύρια εμφανίσεις, ως προς τις μέσες τιμές τους.

Επισημαίνεται, ότι η διαφορά ορατότητας δεν οφείλεται στον αριθμό των διαφημίσεων που έχει προωθήσει μέχρι στιγμής το κάθε κόμμα μέσω της Google.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι οι αναφορές διαφάνειας του Google δεν περιλαμβάνουν στοιχεία για το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής. Υπάρχουν, πάντως, διαφημίσεις του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη στην Google, αλλά και αρκετών υποψηφίων του κόμματος επίσης σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Τα στοιχεία να αναφέρουμε ξανά ότι είναι επίσημα στοιχεία της Google και έχουν αντληθεί από το κέντρο διαφάνειας διαφημίσεων για ασφαλές και ανοιχτό διαδίκτυο και αφορούν αποκλειστικά και μόνο διαφημίσεις που δημοσιεύονται μέσω του Google.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon