cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

212% πάνω το ελαιόλαδο σε 14 μήνες

Η τιμή του ελαιόλαδου έχει φτάσει στα 17 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας ρεκόρ ανόδου 212% σε 14 μήνες ενώ οι ειδικοί λένε ότι θα ξεπεράσει και τα 20 ευρώ – Γιατί βλέπουμε αύξηση στην τιμή του;

212% πάνω το ελαιόλαδο σε 14 μήνες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, η κλιματική αλλαγή, η οποία έχει οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή, η μεγάλη πτώση της πρώτης σε παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου Ισπανίας (λόγω ξηρασίας) και η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη της τιμής του ελαιόλαδου.

Συγκεκριμένα, οι τιμές έχουν σημειώσει την παρακάτω ανοδική πορεία:

  • 5,45-5,75 ευρώ ανά λίτρο το φθινόπωρο του 2022
  • 6-6,4 ευρώ ανά λίτρο τον Ιούλιο του 2023
  • 9,5-12 ευρώ ανά λίτρο τον Αύγουστο του 2023
  • 12-15 ευρώ ανά λίτρο τον Νοέμβριο του 2023
  • 16-17 ευρώ ανά λίτρο τον Ιανουάριο του 2024

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρωνα Χιλετζάκη, «ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές στο κομμάτι της παραγωγής, δεν είχαμε ποσότητα και αυτό ανεβάζει την τιμή στα ύψη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν υπήρχε παραγωγή, η τιμή του ελαιολάδου στο ράφι «θα ήταν στα περσινά επίπεδα, γύρω στα 5 – 6 ευρώ».

Ο ίδιος σημειώνει πως «τα πέντε καπέλα, οι πέντε εμπορικές πράξεις που γίνονται μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή», συντελούν στην αύξηση της τιμής του λαδιού και προσθέτει πως «δεν εξηγείται η διαφορά όταν το 90% του ελαιολάδου πουλήθηκε στα 5 ευρώ πέρυσι».

Μάλιστα προβλέπει πως η τιμή του ελαιόλαδου θα φτάσει στο ράφι κοντά στα 20 ευρώ το λίτρο, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωσή του και να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

«Δυστυχώς αυτός είναι ο δικός μας μεγάλος προβληματισμός. Θα αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες. Οι καταναλωτές πλέον θα βγάλουν το λάδι από τη ζωή τους. Ήδη, είδαμε σε δημοσκόπηση στην Ισπανία ότι μειώθηκε η κατανάλωση κατά 85%» καταλήγει.

«Ζαλίζουν» τους καταναλωτές οι τιμές του ελαιόλαδου

Με σπασμένα τα φρένα πηγαίνει και θα συνεχίσει να πηγαίνει όπως όλα δείχνουν η τιμή του ελαιόλαδου.

Ελαιόλαδο: Γιατί βλέπουμε αύξηση στην τιμή του – Ειδικοί εξηγούν

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon