cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Το ανέκδοτο της ιδιωτικής συλλογής αρχαιοτήτων

Καταλαβαίνουμε όλοι γιατί το… “ιδιωτική συλλογή αρχαιοτήτων” είναι μια πρόταση που δεν θα έπρεπε να υπάρχει; Και στην τελική γιατί να μην ανακηρύξουμε και τον Λόρδο Έλγιν σε εθνικό ευεργέτη;

Το ανέκδοτο της ιδιωτικής συλλογής αρχαιοτήτων

Ας θυμηθούμε την ιστορία που περιλαμβάνει αρχαιότητες, Μητσοτάκηδες και την κυρία Βλαζάκη. Δεν ήταν δα και τόσο μικρός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν η κα Βλαζάκη ανακάλυπτε πως ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της χώρας τότε, διατηρούσε συλλογή με αρχαιότητες, ορισμένες από τις οποίες ήταν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας!

Για όσους δεν θυμούνται, να θυμίσουμε λοιπόν πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε πάρει άδεια συλλογέα και διατηρούσε τη συλλογή του στην οικεία του στα Χανιά. Όταν έγινε πρωθυπουργός, το Μουσείο Γουλανδρή, αποφάσισε να κάνει έκθεση με τα αντικείμενα τα προερχόμενα από τη συλλογή του. Η Οργανωτική Επιτροπή όμως που είχε συστηθεί για την διοργάνωση της έκθεσης, έστειλε μία επιστολή στο Μουσείο Ηρακλείου, η οποία στάθηκε μοιραία.

Πιο συγκεκριμένα, η Οργανωτική Επιτροπή έστειλε μία επιστολή στο Μουσείο Ηρακλείου, ζητώντας να παραχωρήσει αρχαιότητες από τάφο στη Μεσαρά για να εκτεθούν πλάι σε εκείνες της συλλογής Μητσοτάκη η οποία περιλάμβανε κι εκείνη κομμάτια από τον ίδιο χώρο.

Έτσι ανακαλύπτει ο τύπος το σκάνδαλο. Τι ακριβώς είχε συμβεί;

  • Η εφορεία αρχαιοτήτων είχε κάνει ανασκαφή στη Μεσαρά, και διέκοψε λόγω κακών καιρικών συνθηκών του χειμώνα. Όταν επέστρεψε, ανακάλυψε πως ευρήματα από τον τάφο είχαν κλαπεί!!!
  • Η επιτροπή διερεύνησης βρίσκει τα αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων ήταν μια χρυσή ταινία, η οποία ήταν η μισή στο μουσείο και υπόλοιπό της στη συλλογή Μητσοτάκη!!!

Και κάπως έτσι αναγκάζεται η οικογένεια να δωρίσει τη συλλογή της κρατώντας 27 αντικείμενα για τη διατήρηση της ιδιότητας του συλλογέα. Βασικά, για να είμαστε πιο ακριβείς, η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, για πολιτικούς λόγους αποφάσισε να μη διώξει τον πολιτικό της αντίπαλο για αρχαιοκαπηλία, αλλά να του “επιτρέψει” να δωρίσει τη “συλλογή” του και αυτή να εκτεθεί στη γενέτειρά του, τα Χανιά.

Η συλλογή περιλαμβάνει 1.062 αρχαία αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από το τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από την Κρήτη και έχει εξακριβωθεί ότι πολλά από τα αντικείμενα προέρχονται από λαθρανασκαφές του 1979 – 1980 στην περιοχή της Μονής Οδηγήτριας.

Και τώρα τι έχουμε; Ένα ολόκληρο μιντιακό και πολιτικό σύστημα να θαυμάζει με διθυραμβικά σχόλια το γεγονός ότι ολόκληρη η συλλογή της γνωστής οικογένειας θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο ολοκαίνουργιο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, που ανοίγει τις πύλες του σήμερα.

Επόμενο βήμα λοιπόν θα είναι να ανακηρυχθεί μέγας εθνικός ευεργέτης ο Λόρδος Έλγιν. Γιατί γελάτε κύριοι; Στην “Μπανανία” που ζούμε να το περιμένουμε να γίνει και αυτό…

Υ.Γ.1: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, που ανοίγει σήμερα τις πόρτες του, ήταν ένα αίτημα χρόνων και από τους αρχαιολόγους και από την τοπική κοινωνία και ήταν και αναγκαίο.

Υ.Γ.2: Μετά την φοβερή εκείνη ιδέα για τον… “δανεισμό” των μαρμάρων του Παρθενώνα που έπαιξε το καλοκαίρι του 2019 έχουμε τώρα ένα ακόμα “δυνατό” επικοινωνιακό φιάσκο του Υπουργείου Πολιτισμού. Η “άμισθη” σύμβουλος της κυρίας Υπουργού μάλλον δεν έχει ρέντα…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon