cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τρ 23.04 2024

Και γιατί δεν μειώνεται παρακαλώ και εδώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας;

Αν και η ελληνική αγορά ενέργειας εξαρτάται από τις τιμές του φυσικού αερίου, οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, παραμένουν ψηλά, παρότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί την τελευταία εβδομάδα. Στην Ευρώπη όμως πέφτουν οι τιμές!!! Εδώ όταν συντρέχει λόγος αύξησης είναι πρώτοι, όταν όμως είναι να κάνουν μειώσεις βρίσκουν χίλιες δυο δικαιολογίες…

Και γιατί δεν μειώνεται παρακαλώ και εδώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας;

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να πέφτουν και αντίστοιχα να ακολουθούν την πτώση τους και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας φουντώνει ξανά ο διάλογος στην χώρα μας για τα ενεργειακά κόστη μιας και εδώ παρά την πτώση του αερίου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο δεν πέφτουν αλλά χτυπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ ακρίβειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν και η ελληνική αγορά ενέργειας εξαρτάται από τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς 30-40% του ενεργειακού μας μίγματος παράγεται από μονάδες φυσικού αερίου, οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένουν ψηλά, παρότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί ραγδαία την τελευταία εβδομάδα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως οι τιμές πέφτουν.

Χαρακτηριστικοί και οι ευρωπαϊκοί χάρτες των χονδρεμπορικών αγορών ρεύματος στους οποίους η Ελλάδα φιγουράρει με τις τιμές της μεγαβατώρα να είναι στα κόκκινα και να μην σημειώνουν καμία απολύτως αποκλιμάκωση όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγές και κύκλοι του ΥΠΕΝ αναφέρουν, ότι για να μειωθούν οι τιμές ενέργειας, θα έπρεπε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και να υπάρχει κίνητρο στους παραγωγούς ενέργειας να παράγουν φθηνότερη ενέργεια.

Σήμερα, η τιμολόγηση γίνεται με βάση το μέσο όρο της τιμής του προηγούμενου μήνα, και όχι με την ημέρα όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί αυτό μειώνει το ρίσκο για τις μονάδες παραγωγής από φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, ούτε η προμήθεια ενέργειας, έχει ρίσκο, αφού προβλέπει τιμές για τον επόμενο μήνα σε υψηλότερα επίπεδα για να μην μπορεί να μετακυλύει στην αγορά την όποια αύξηση των τιμών.

Οι αυξήσεις αυτές δεν γίνονται αισθητές από τον καταναλωτή, αφού οι επιδοτήσεις καλύπτουν κάθε μήνα τα παραπάνω κόστη. Και το υψηλό κόστος ενέργειας τελικά επιβαρύνει τη βιομηχανία που χάνει ανταγωνιστικότητα και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που πληρώνει τις επιδοτήσεις.

Με το σημερινό σύστημα τιμολόγησης φυσικού αερίου, για να μειωθούν οι τιμές ενέργειας κάποιο μήνα, θα πρέπει να είναι μειωμένη η τιμή του αερίου σταθερά τον προηγούμενο μήνα. Οι μειωμένες τιμές του σε μεμονωμένες ημέρες δεν φαίνονται στις τιμές ενέργειας, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Άγρια πολιτική κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

“Πρέπει να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική του. Γι’ αυτό παλεύουμε για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας, θα αυξήσει με δίκαιο τρόπο τα εισοδήματα, θα στηρίξει τους συνταξιούχους και θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος”, είχε δηλώσει στο OPEN ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος.

Ενώ ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος είχε “ανεβάσει” στα social πίνακα με την «πρωτιά» της Ελλάδας, συγκρίνοντας τις τιμές με αυτές της Βουλγαρίας. Η διαφορά είναι σημαντική με τη χώρα μας επί οκτώ ημέρες να βρίσκεται στην κορυφή.

Απαντώντας στα παραπάνω, πηγές από το ΥΠΕΝ παρουσίασαν τους μέσους όρους του μήνα όπου η εικόνα είναι διαφορετική τονίζοντας ότι η επίκληση της τιμής μιας επιλεγμένης περιόδου δεν εξυπηρετεί την αλήθεια ούτε την ενημέρωση των πολιτών, αλλά άλλου είδους επιδιώξεις.

“Στα διαγράμματα που ακολουθούν φαίνεται καθαρά ότι για τον Δεκέμβριο είμαστε φθηνότεροι ακόμα κι από χώρες με πυρηνική ενέργεια, όπως λχ η Γαλλία ή από χώρες με οργανωμένες αγορές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία κλπ. Συνεπώς, η επίκληση της τιμής μιας επιλεγμένης περιόδου δεν εξυπηρετεί την αλήθεια ούτε την ενημέρωση των πολιτών, αλλά άλλου είδους επιδιώξεις”.

Ναι… ξέρουμε, ξέρουμε λαϊκισμός κλπ κλπ… απλά το είπανε στην γνωστή γλώσσα της αριστείας.

Εμείς πάντως δεν ξέρουμε τι λένε οι αρμόδιες πηγές από την κυβέρνηση ή και την αντιπολίτευση, αλλά βλέπουμε τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που μας έρχονται.

  • Σε λογαριασμό εκκαθαριστικό λοιπόν 275€, υπάρχει κρατική επιδότηση 727,75€!!!
  • Όταν τελειώσει δηλαδή το παραμύθι με την κρατική επιδότηση ο λογαριασμός θα γίνει 1002,75€;;;

Και ρωτάμε εμείς… είναι αυτές λογικές τιμές για ένα αναγκαίο αγαθό όπως είναι το ρεύμα;

Και δεν μιλάμε για καμιά τρελή κατανάλωση… αλλά για την κανονική κατανάλωση μιας τετραμελούς οικογένειας χωρίς πολλά – πολλά. Χωρίς κλιματισμό, χωρίς ηλεκτρικό θερμοσίφωνα (υπάρχει ηλιακός), κλπ κλπ. Και ξαναρωτώ είναι αυτές λογικές τιμές; Την ίδια μάλιστα στιγμή που και από μισθούς δεν πάμε καλύτερα… και χωρίς βέβαια να λογαριάσουμε και όλα τα υπόλοιπα έξοδα ενός νοικοκυριού…

Πότε επιτέλους θα μπει ένα τέλος σε όλη αυτή την κοροϊδία; Κυβέρνησης αλλά και παρόχων… και όλα αυτά τα… άριστα που μας αναφέρουν περί… συστήματος τιμολόγησης εμείς τα ακούμε βερεσέ. Όταν συντρέχει λόγος αύξησης είναι πρώτοι, όταν όμως είναι να κάνουν μειώσεις βρίσκουν χίλιες δυο δικαιολογίες. Ως εδώ όμως…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon