cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Από τον “Καπετάν Μιχάλη” του χθες, στον Νίκο Καζαντζάκη του σήμερα

Μία σχεδόν… Κρητική παραγωγή, που φέρνει στο σήμερα την βαθύτητα και την στιβαρότητα του γραπτού λόγου του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από τον χαρακτήρα του Καπετάν Μιχάλη…

Από τον “Καπετάν Μιχάλη” του χθες, στον Νίκο Καζαντζάκη του σήμερα

Ο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ», η ταινία του Κώστα Χαραλάμπους ξεκινάει το ταξίδι της από σήμερα, (21/12) στις κινηματογραφικές αίθουσες. Σε μία παραγωγή, που όπως είπε και ο σκηνοθέτης, στην πρεμιέρα που έγινε την Τρίτη το βράδυ στο κινηματοθέατρο ΑΣΤΟΡΙΑ, εργάστηκαν συνολικά, πάνω από 1000 άτομα μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Οι κρητικοί και οι κρητικές αγκάλιασαν την μεγάλη παραγωγή που δημιουργήθηκε στην κυριολεξία σε όλη την Κρητη. Πάνω από 70 τοποθεσίες γυρισμάτων και κοντά στους 800 κομπάρσους χωρίς τα 100 και πλέον άτομα που εργάστηκαν πίσω από τις κάμερες.

Το σενάριο του Κώστα Χαραλάμπους πραγματεύεται ένα ενδεικτικό κομμάτι της ζωής του Καπετάν Μιχάλη, του ήρωα που με τόσο λεπτομερή σοφία δημιούργησε, ο οικουμενικός Νίκος Καζαντζάκης, στο ομώνυμο βιβλίο του.

Γύρω στα 1889 ο ήρωας του Ν. Καζαντζάκη, Καπετάν Μιχάλης (Αιμίλιος Χειλάκης), αμφιταλαντεύεται μεταξύ, αξιών, ηθικής και οικογένειας. Μεταξύ δημοκρατίας, ελευθερίας του λόγου, φασισμού και έρωτα.

Μία σχεδόν… Κρητική παραγωγή, που φέρνει στο σήμερα την βαθύτητα και την στιβαρότητα του γραπτού λόγου του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από τον χαρακτήρα του Καπετάν Μιχάλη.

Ένα ταξίδι στο χρόνο και τη φιλοσοφία του Κρητικού στοχαστή και συγγραφέα, με χιλιάδες κουστούμια, δεκάδες σκηνικά αλλά και την αγάπη των Κρητικών που αγκάλιασαν και βοήθησαν εθελοντικά με την φιλοξενία τους, την παραγωγή της ταινίας του Κώστα Χαραλάμπους, «Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ».

Εξαιρετικές ερμηνείες από τους Αιμίλιο Χειλάκη, Αλέκο Συσσοβίτη, Γιώργο Γεροντιδάκη και Τζένη Καζάκου, κ.α.

Σε μία Ελληνική παραγωγή που δύσκολα, θα ξαναγίνει – σύντομα – στον τόπο μας.

Το εμβληματικό έργο του οικουμενικού συγγραφέα, στοχαστή, και θεωρητικού, παγκόσμιας εμβέλειας, με έργο ανεξίτηλης πολιτιστικής κληρονομιάς, Νίκου Καζαντζάκη, παίρνει σάρκα και οστά, μέσα από την δημιουργία της ταινίας “Ο Καπετάν Μιχάλης”.

Τα υπόλοιπα στις αίθουσες… Καλοτάξιδο!

“Ο Καπετάν Μιχάλης” (2023)

Νίκου Καζαντζάκη: Ο Καπετάν Μιχάλης

  • Σενάριο –Σκηνοθεσία: Κώστας Χαραλάμπους
  • Δ/νση Φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
  • Σκηνικά –Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης
  • Ηχοληψία: Αντώνης Σαμαράς
  • Διεύθυνση Παραγωγής: Πάνος Κέκας
  • Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
  • Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
  • Παραγωγή: EYESIN Productions

Ηθοποιοί: Αιμίλιος Χειλάκης, Αλέκος Συσσοβίτης, Λούκία Μιχαλοπούλου, Τζένη Καζάκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σταύρος Μπιμπίλας, Γιώργος Γεροντιδάκης, Γιάννης Συλιγνάκης, Μάνος Ιωάννου, Γεράσιμος Σοφιανός, Στράτος Χρήστου, Κυριακή Γάσπαρη, Γιώργος Γαρνάβος, Δημήτρης Χαβρές, Νίκος Αναστασόπουλος, Χρήστος Χαλβατζάρας, Αλέξανδρος Ιωαννίδης, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Σταύρος Καλιγάς, Ελένη Βουτυρά, Γιάννης Τσαγκαράκης και ‘Ελενα Γαβρά.

Φωτογραφίες: Γιώργης Πακιουφακης, Έλενα Καττή

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon