cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 20.04 2024

Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Ανθρώπου ιδρύεται στο ΙΤΕ

Ένα νέο ινστιτούτο, το μοναδικό στην Ελλάδα αποκλειστικά στον τομέα της Γενετικής και Γονιδιωματικής Έρευνας, εντάσσεται στη μεγάλη οικογένεια του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας…

Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Ανθρώπου ιδρύεται στο ΙΤΕ

Πρόκειται για το Ελληνικό Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Ανθρώπου, το οποίο αποτελεί ένα νέο Ινστιτούτο του ΙΤΕ, με έδρα την Αθήνα. Το Ινστιτούτο αναμένεται να εξυπηρετήσει την ένταξη της Ελλάδας στο ραγδαία αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο αυτό και να υποστηρίξει το ελληνικό βιοϊατρικό οικοσύστημα, συνδυάζοντας τη γενετική και γονιδιωματική, με υπολογιστική και κλινική έρευνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΤΕ, η Γονιδιωματική Ιατρική αποτελεί επανάσταση για την ιατρική πρακτική, καθώς βασίζεται στην εκτεταμένη γενετική ποικιλομορφία του κάθε ατόμου. Το ΕΙΓΑ δημιουργήθηκε από το όραμα διεθνώς αναγνωρισμένων ερευνητών και φιλοδοξεί να εμπλουτίσει το επιστημονικό περιβάλλον της Ελλάδας και να πρωτοστατήσει παγκοσμίως σε έρευνες για τη γενετική ποικιλομορφία και τη σχέση της με τις διάφορες μονογονικές και πολυπαραγοντικές ασθένειες.

«Η μελέτη του γονιδιώματος του ανθρώπου είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες ερευνητικές κατευθύνσεις για την κατανόηση των μυριάδων ασθενειών που σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του γονιδιώματος. Οι ανακαλύψεις που σχετίζονται με το γονιδίωμα αποκαλύπτουν τα μυστικά του μηχανισμού των ασθενειών και ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη και παροχή διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών αιχμής στον ελληνικό πληθυσμό, σε συνεργασία με άλλους φορείς υγείας, καθώς και για ανάπτυξη νέων θεραπειών, που απευθύνονται στην αιτία κάθε νόσου και όχι μόνο στα συμπτώματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αποστολή του Ινστιτούτου όπως επισημαίνεται, είναι η διεξαγωγή υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικής έρευνας αιχμής στον τομέα της γενετικής ανθρώπου, στα πρότυπα κορυφαίων κέντρων του εξωτερικού, καθώς και η παροχή υπηρεσιών αξιοποιώντας την ποικιλομορφία τοπικών γονιδιωματικών παραλλαγών και την ιστορία του ελληνικού πληθυσμού, με σκοπό τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Η ίδρυση του νέου Ινστιτούτου αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη για τον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών στην Ελλάδα, δημιουργώντας ταυτόχρονα εκτεταμένες συνέργειες με άλλα ερευνητικά πεδία, ενδεικτικά, στους τομείς των εφαρμοσμένων μαθηματικών, της επιστήμης υπολογιστών, αλλά και άλλων φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Δημιουργούνται επίσης και οι προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα στο χώρο αυτό. 

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon