cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

6 λόγοι για να τρώμε περισσότερες μπανάνες

Τι το καλό έχει η μπανάνα και ποια τα οφέλη της; Δείτε 6 λόγους για να βάλουμε την μπανάνα στο διατροφικό μας… μενού

6 λόγοι για να τρώμε περισσότερες μπανάνες

Η μπανάνα είναι σπουδαία πηγή βιταμινών Β6 και βιταμίνης C. Επίσης είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου, αν υποφέρετε από κράμπες το μαγγάνιο που περιέχει η μπανάνα θα λειτουργήσει υπέρ σας! Οι μπανάνες δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά και χοληστερίνη.

  1. Οι μπανάνες είναι ένα από τα φρούτα με τις υψηλότερες πηγές Β6, μια μπανάνα την ημέρα μπορεί να συμπληρώσει την ημερήσια ανάγκη σας για πρόσληψη της βιταμίνης Β6.

Τι προσφέρει η βιταμίνη Β6 στον οργανισμό μας;

  • Βοηθάει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Μεταβολίζει τους υδατάνθρακες και τα λίπη, μετατρέποντας τα σε ενέργεια
  • Μεταβολίζει τα αμινοξέα, βοηθάει να αφαιρεθούν τα χημικά από το ήπαρ και τα νεφρά και διατηρεί υγιή το νευρικό μας σύστημα.

Η βιταμίνη Β6 θα πρέπει να λαμβάνετε από έγκυες γυναίκες καθώς βοηθά στην κάλυψη των αναγκών ανάπτυξης του μωρού τους.

  1. Οι μπανάνες είναι αξιοσέβαστες πηγές βιταμίνης C

Δεν μπορούμε να συνδέσουμε τις μπανάνες με τη βιταμίνη C αλλά η περιεκτικότητα μιας μεσαίου μεγέθους μπανάνας καλύπτει περίπου το 10% της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνη C.

Που βοηθά η βιταμίνη C;

  • Προστατεύει το σώμα μας από βλάβη των κυττάρων και των ιστών.
  • Βοηθάει τον οργανισμό μας να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο.
  • Βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου, μια πρωτεΐνη που μας χαρίζει ωραίο σφιχτό δέρμα και συγκρατεί τα οστά και το σώμα μας.
  • Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου παράγοντας σεροτονίνη, μια ορμόνη που επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου μας, τις διαθέσεις μας, μειώνει το άγχος και μας βοηθάει να αντέξουμε τον συματικό πόνο.
  1. Το μαγγάνιο στις μπανάνες είναι καλό για το δέρμα μας

Μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους παρέχει περίπου το 13% των ημερήσιων αναγκών μας σε μαγγάνιο.

Το μαγγάνιο βοηθά το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο και προστατεύει το δέρμα σας και άλλα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών.

Το μαγγάνιο βοηθάει επίσης εάν υποφέρουμε από κράμπες.

  1. Το κάλιο στις μπανάνες είναι καλό για την υγεία της καρδιάς και την αρτηριακή μας πίεση

Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα παρέχει περίπου 320-400 mg καλίου, το οποίο καλύπτει περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε κάλιο.

Το κάλιο βοηθά το σώμα μας να διατηρήσει μια υγιή καρδιά και αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, οι μπανάνες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ο συνδυασμός χαμηλού νατρίου και υψηλού καλίου βοηθά στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

  1. Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και στην καταπολέμηση των γαστρεντερικών προβλημάτων

Μια μέτρια μπανάνα παρέχει περίπου το 10-12% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.

Το Συμβούλιο Προώθησης Υγείας της Σιγκαπούρης συνιστά καθημερινή πρόσληψη φυτικών ινών, 20g για γυναίκες και 26g για άνδρες.

Οι διαλυτές και αδιάλυτες ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν το σώμα μας να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και βοηθά ώστε να απαλλαγεί από λιπαρές ουσίες όπως η χοληστερόλη.

Οι αδιάλυτες ίνες προσθέτουν βάρος και απαλότητα στα κόπρανα, καθιστώντας τακτική και ευκολότερη και για εμάς την επίσκεψη μας στην τουαλέτα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση του εντέρου μας για να παραμείνει υγιής και ασφαλείς από επιβλαβή βακτήρια.

Οι μπανάνες, ειδικά οι πρόσφατα ωριμασμένες, περιέχουν άμυλο που δεν χωνεύεται (ανθεκτικό άμυλο) στο λεπτό έντερο και είναι ικανό να περάσει στο παχύ έντερο. Αυτές οι μπανάνες σας βοηθούν να διαχειριστείτε καλύτερα το βάρος σας καθώς παραμένετε γεμάτοι για περισσότερο.

Ωστόσο, οι μπανάνες μπορούν να σας βοηθήσουν να νικήσετε γαστρεντερικά προβλήματα όπως:

  • δυσκοιλιότητα
  • έλκη στομάχου
  • καούρα
  1. Οι μπανάνες μας δίνουν ενέργεια – χωρίς τα λίπη και τη χοληστερόλη

Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα – σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη – δίνοντάς μας πηγή ενέργειας χωρίς λιπαρά και χοληστερόλη. Ως εκ τούτου, οι μπανάνες είναι ιδανικές, ειδικά για παιδιά και αθλητές, για πρωινό, ως μεσημεριανό σνακ ή πριν και μετά τον αθλητισμό.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon