cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 05.05 2024

Αντιδράσεις γονέων για την υποβάθμιση και το κλείσιμο σχολείων

Αντιδρούν οι γονείς στο κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Γαράζου στο Ρέθυμνο – Διαμαρτυρία γονέων για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου στο Γεράνι του Πλατανιά…

Αντιδράσεις γονέων για την υποβάθμιση και το κλείσιμο σχολείων

Να μην ανοίξει το Δημοτικό Σχολείο στο Γεράνι του Δήμου Πλατανιά, την ερχόμενη Δευτέρα, αποφάσισε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση υποβιβασμού του από 6θέσιο σε 5θέσιο. 

Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται: 

«Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε για ακόμα μία φορά την αγωνία και την έντονη αντίδραση όλων των γονέων για το γεγονός ότι 15 ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση σχετικά με την υποβάθμιση του σχολείου μας .

Θεωρούμε απαράδεκτο ότι το Δημοτικό σχολείο Γερανίου, το οποίο βρίσκεται σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή τόσο πληθυσμιακά, όσο και οικονομικά και στο οποίο φοιτούν εκτός των άλλων και μεταφερόμενοι μαθητές από 5 χωριά, αντί να αναβαθμιστεί και να στελεχωθεί με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό, συρρικνώνεται και υποβαθμίζεται με απόφαση της πολιτείας η οποία εν έτη 2022 ακολουθεί τακτικές που αν μη τι άλλο μας γυρίζουν δεκάδες χρόνια πίσω σε εποχές που δεν θέλουμε να θυμόμαστε!

Η συρρίκνωση των σχολικών μονάδων και κατ’ επέκταση η συγχώνευση τμημάτων οδηγούν στην υποβάθμιση του παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού έργου, στην περικοπή θέσεων εργασίας και στη δημιουργία συνθηκών για το μακροπρόθεσμο κλείσιμο του σχολείου μας.

Αναφορικά με το πλάνο συγχώνευσης της Γ΄ και Δ΄ Τάξης, που πρόκειται να συμπτυχθούν σε μία αίθουσα και να διδάσκει ένας εκπαιδευτικός, σας γνωρίζουμε ότι οι μαθητές ανέρχονται σε 22 μέσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ένας μαθητής που χρήζει παράλληλης στήριξης (σε σύνολο 4) μαθητών καθώς επίσης και με μαθητές από άλλες Χώρες με μαθησιακές δυσκολίες που μιλούν δύο γλώσσες.

Με αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί μάθημα με έναν μόνο εκπαιδευτικό. Σε μία διδακτική ώρα ο δάσκαλος δεν θα έχει το χρόνο ούτε να διδάξει ούτε να δώσει την απαραίτητη προσοχή τους μαθητές με διαφορετικό γνωστικό επίπεδο όπως επίσης και στο μαθητή που χρήζει παράλληλης στήριξης».

Λουκέτο σε σχολεία στο Γαράζο

Υπόμνημα διαμαρτυρίας για την απόφαση να μπει λουκέτο στο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Γαράζου υπέβαλαν στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι διαφωνούν με την απόφαση παύσης λειτουργίας των δύο εκπαιδευτικών δομών στο χωριό τους.

Το υπόμνημα διαμαρτυρίας με τις θέσεις των φορέων και των κατοίκων του χωριού υποβλήθηκε σε όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους του Ρεθύμνου με αίτημα την άμεση ανάκληση των σχετικών αποφάσεων, καθώς, όπως τονίζεται, «δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις οικογένειες των παιδιών, τα οποία θα βρεθούν στην δυσάρεστη θέση των μετακινήσεων σε άλλα χωριά, γεγονός, που προκαλεί σύνθετα προβλήματα σε κάθε σπίτι».

Αναλυτικά το υπόμνημα:

«Με έκπληξη και θυμό γίναμε γνώστες της παράνομης απόφασης να μπει λουκέτο στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο του Γαράζου στον Δήμο Μυλοποτάμου. Χωρίς την παραμικρή επίσημη ενημέρωση, χωρίς την οποιαδήποτε νόμιμη αιτιολογία, τα δύο σχολεία κλείνουν μετά από σειρά μεθοδεύσεων που κρίνουμε πως δεν συνάδουν με την κείμενη νομοθεσία περί λειτουργίας των σχολείων.

Ειδικότερα, στην υπ Αρ. Πρωτ.: 141901/ΓΔ4 / 5-11-2021 εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης περί κατάργησης του Νηπιαγωγείου Γαράζου, η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου (Απόφαση 4/21 / 26-11-21) και το Δημοτικό Συμβούλιο Μυλοποτάμου (Απόφαση 151/2021 / 30-11-21) γνωμοδότησαν αρνητικά στο κλείσιμο του Νηπιαγωγείου Γαράζου καθώς για το σχολικό έτος 2022-2023 υποβλήθηκε έγγραφο με τις υπογραφές πέντε γονέων που δήλωναν υπεύθυνα πως επρόκειτο να εγγράψουν τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο σχολείο και ως εκ τούτου ζητούσαν την επαναλειτουργία του μετά την τριετή αναστολή λειτουργίας, στην οποία βρισκόταν. Επίσης, τον Μάρτιο του 2022 δηλώθηκε και 6ο παιδί για το νηπιαγωγείο Γαράζου και στο σύνολο τους οι γονείς δήλωσαν στην διευθύντρια του νηπιαγωγείου Αξού, πως επιθυμούσαν την εγγραφή των έξι (6) νηπίων για το σχολικό έτος 2022-23 στο νηπιαγωγείο Γαράζου.

Ωστόσο, αρχές Σεπτεμβρίου οι γονείς και οι φορείς του Γαράζου ενημερώθηκαν όχι μόνο ότι κλείνει οριστικά το Νηπιαγωγείο Γαράζου αλλά επίσης, ότι τίθεται σε αναστολή λειτουργίας και το Δημοτικό Σχολείο Γαράζου, γεγονός, που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση όλων μας, καθώς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε πολλές οικογένειες του χωριού μας, αφού χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο ή λογική αιτιολογία, εξαναγκάζονται να μπουν σε διαδικασίες να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε γειτονικά σχολεία, χωρίς καν να ερωτηθούν αν συμφωνούν με τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις.

Κατόπιν των παραπάνω, κρίνουμε, ότι οι η κατάργηση του Νηπιαγωγείου Γαράζου και η απόφαση να τεθεί σε αναστολή λειτουργίας το Δημοτικό Σχολείο Γαράζου, είναι παράνομες γιατί:

  1.   Και τα δύο σχολεία έχουν πάνω από πέντε μαθητές έκαστο. Ο νόμος ορίζει πως τα σχολεία τίθενται σε αναστολή ή κλείνουν, όταν είναι κάτω από πέντε οι μαθητές (Άρθρο 3 ν. 1566/1985 όπως τροποποιήθηκε το 2018 και ισχύει σήμερα). Με πέντε μαθητές λειτούργησαν κανονικά τα Δημοτικά Σχολεία Αλφάς και Αβδελών το σχολικό έτος 2020 -21 καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Ρουμελή το σχολικό έτος 2021-22 στον ίδιο Δήμο. Έκλεισαν όταν είχαν κάτω από πέντε μαθητές. Γιατί κλείνουν τα σχολεία του Γαράζου με 6 παιδιά στο νηπιαγωγείο και 8 παιδιά στο Δημοτικό; Ποιος συμφώνησε και ποιος ερωτήθηκε για αυτό;
  1.   Σύμφωνα με τον νόμο όταν επίκειται να κλείσει ένα σχολείο ή να τεθεί σε αναστολή λειτουργίας οι γονείς των μαθητών πρέπει να ερωτούνται για το που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους καθώς έχουν δικαίωμα να επιλέξουν ένα μεγαλύτερο σχολείο από το πιο κοντινό. Πότε ερωτήθηκαν οι γονείς; Ποιος υπέγραψε με σύμφωνη γνώμη για αυτές τις αποφάσεις; Ουδείς έχει ερωτηθεί, ουδείς έχει συναινέσει.

Κατόπιν των παραπάνω:

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις ως άνω αποφάσεις και ζητούμε την άμεση ανάκληση τους. Σε άλλη περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε νομικά κατά παντός υπευθύνου».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon