cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 17.05 2024

Εκδηλώσεις για τα 21 χρόνια της κατάληψη του Ευαγγελισμού

Επταήμερο εκδηλώσεων διοργανώνει από την ερχόμενη βδομάδα η κατάληψη του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, για τα 21 χρόνια λειτουργίας της κατάληψης – Αναλυτικά το πρόγραμμα…

Εκδηλώσεις για τα 21 χρόνια της κατάληψη του Ευαγγελισμού

Τα 21 χρόνια λειτουργίας γιορτάζει η κατάληψη του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, διοργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης βδομάδας.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 26 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου και θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές, συζητήσεις, συναυλία και συλλογική κουζίνα με ζωντανή μουσική.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

  • Δευτέρα 26/6 – ώρα: 21:00 – Προβολή: “Η ιστορία του Πύργου” ανεξάρτητη παραγωγή της Κατάληψης Ευαγγελισμού (2005).
  • Tρίτη 27/6-ώρα: 19:00: Εκδήλωση – Παρουσίαση Οι τρομονόμοι ως πολιτική του ιμπεριαλισμού για την επίθεση σε επαναστάτες/τριες και ευρύτερα στους λαους, παραδειγματα 187Α (Ελλάδα) και 129 Α-Β(Γερμανία). Εκδήλωση με το Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο-Εξελίξεις στην Παλαιστίνη, Αντίσταση και η υπόθεση του George İbrahim Abdallah .Προβολή της ταινίας Fedayin-Η ζωή & ο αγώνας του G.I.Abdallah.
  • Τετάρτη 28/6 – ώρα: 18:00 -Κουκλοθέατρο Άριμα, Κάγκουν, Μαριονέτες στο δρόμο -ώρα:19:00 -Εκδήλωση/Συζήτηση: Ιραν: Από την ανατροπή στον ολοκληρωτισμο.Από τον ολοκληρωτισμό στον αγώνα για χειραφέτηση.
  • Πέμπτη 29/6 – ώρα:19:00 – Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις (πλ.Λιονταριών)
  • Παρασκευή 30/6 -ώρα:19:00 -Βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση: We Unhappy Few. Για τις ριζοσπαστικές ομάδες.Εκδήλωση με την αντίθεση. Θα ακολουθήσει αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο /μπάρ στην πίσω αυλή.
  • Σάββατο 1/7 -ώρα: 18:30 – Γυναικεία εργασία και ταξική υποτίμηση – Έμφυλη βία και τραφικινγκ: αγώνες, συνδέσεις και προοπτικές. Εκδήλωση με συντρόφισσες από την ταξική αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών/ριών). -ώρα:21:00 – Πάρκο Θεοτοκοπούλου, Συναυλία με τους : KATAXNIA-TIMETRAP-KATPAMI-MANAKULA
  • Κυριακή 2/7 -ώρα:18:00 -Παιδικό εργαστήρι -ώρα:20:00 – Γλέντι με ζωντανή μουσική και vegan συλλογική κουζίνα.

Η ιστορία της κατάληψης του Ευαγγελισμού

Η κατάληψη λειτουργεί από το 2002 στην οδό Θεοτοκοπούλου, εντός των τειχών της παλιάς πόλης του Ηρακλείου και πολύ κοντά στην πλατεία Καλλεργών (Λιοντάρια), που είναι το πιο γνωστό και προβεβλημένο σημείο της πόλης.

Στεγάζεται σε κτίριο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το οποίο στέγασε από το 1906 τη Γαλλική Σχολή Καλογραιών, ενώ επί Κατοχής, το 1941, μετατράπηκε σε Στρατιωτικό Γερμανικό Νοσοκομείο. Από το 1945 έως το 1985 λειτούργησε ως ιδιωτική κλινική με το όνομα «Ευαγγελισμός».

Στη συνέχεια περιήλθε στην ιδιοκτησία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά παρέμενε ερειπωμένο μέχρι το 2002, οπότε στεγάστηκε εκεί η κατάληψη.

Με τη φροντίδα των μελών της κατάληψης στο κτίριο έχουν γίνει εργασίες αναστήλωσης και εξωραϊσμού οι οποίες κυριολεκτικά το έσωσαν από την κατάρρευση. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται και από τους κατοίκους τής γύρω περιοχής που όλο το προηγούμενο διάστημα το έβλεπαν ερειπωμένο και επικίνδυνο.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon