cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τρ 07.05 2024

Φοιτητές του κορυφαίου γεωπονικού Πανεπιστημίου στους ελαιώνες της Μεσαράς

Μια ομάδα από φοιτητές και καθηγητές του κορυφαίου γεωπονικού Πανεπιστημίου του κόσμου, του Wageningen University and Research από την Ολλανδία επισκέφτηκαν τη Μεσαρά και τους ελαιώνες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων…

Φοιτητές του κορυφαίου γεωπονικού Πανεπιστημίου στους ελαιώνες της Μεσαράς

Πρόκειται για μια επίσκεψη που έγινε στα πλαίσια των ετήσιων εκπαιδευτικών ταξιδιών που οργανώνονται από το εν λόγω Πανεπιστήμιο και η επιλογή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων, κάθε άλλο από τυχαία ήταν καθώς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά, μετέχοντας στο πρόγραμμα «LIFE Ζωντανοί Ελαιώνες», έχοντας συνεργασία με το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και άλλα πιλοτικά και ερευνητικά προγράμματα.

Για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, τα μέλη της ομάδας έχουν προσφέρει μέρος των ελαιώνων, με σκοπό να βελτιωθεί και να αναδειχθεί η βιοποικιλότητα και να πιστοποιηθούν τα οφέλη που προσφέρουν τα ελαιόδεντρα στο περιβάλλον, ώστε να υπάρχει τελικά ηθική και οικονομική επιβράβευση των παραγωγών.

Στο πλαίσιο λοιπόν των διεθνών συνεργασιών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κάθε φθινόπωρο τα τελευταία χρόνια οργανώνεται μία εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρήτη από το Wageningen University and Research, με τη φετινή να περιλαμβάνει και την επίσκεψη στη Μεσαρά. Η επίσκεψη φέτος πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι φοιτητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, αρχικά βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού. Εκεί τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος κ. Εμμανουήλ Ιατράκης, τα μέλη του Δ.Σ., αλλά και μέλη της Ομάδας. Στα γραφεία του Συνεταιρισμού φοιτητές και καθηγητές, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Ιατράκη και το υπόλοιπο Δ.Σ. για την ελιά, την παραγωγή ελαιολάδου, τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και τα οφέλη, αλλά ενημερώθηκαν ακόμη για τον τρόπο καλλιέργειας σε σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες, την παραγωγική κατάσταση της Κρήτης και της Ελλάδας, την εικόνα της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν πράξη, προκειμένου το ελαιόλαδο να μπορέσει να γίνει ευρέως γνωστό και να αντιληφθούν άπαντες πως η θέση του στην διατροφική κατάταξη είναι μόνο η κορυφή.

Μετά το τέλος της συζήτησης, φοιτητές και καθηγητές, μετέβησαν σε έναν από τους ελαιώνες που μετέχουν στο πρόγραμμα «LIFE Ζωντανοί Ελαιώνες». Εκεί, ξεναγήθηκαν ανάμεσα στα υψηλού παραγωγικού δυναμικού ελαιόδεντρα του Συνεταιρισμού και συναντήθηκαν με την κα Κική Βαρίκου, υπεύθυνη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία – με κάθε λεπτομέρεια – τους εξήγησε όλη τη δράση που υλοποιείται για την αναγέννηση του τοπικού οικοσυστήματος και τα πολλά οφέλη που θα προκύψουν για τους αγρότες και όλη την τοπική κοινωνία.

Στο τέλος της ξενάγησης καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είχαν την ευκαιρία να γευτούν κρητικά παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του συνεταιρισμού.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τους ορεινούς όγκους των Αστερουσίων, είδαν και κατέγραψαν την ποικιλομορφία της περιοχής, αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται λόγω της υπερβόσκησης και πως αυτό το πρόβλημα επηρεάζει την απορρόφηση των υδάτινων πόρων από τις ομαλές ή ραγδαίες βροχοπτώσεις στην διάρκεια του χειμώνα, μελετώντας ταυτόχρονα σε τι βαθμό, την άνοιξη και το καλοκαίρι, θα τις αποδώσουν στην πεδιάδα, τροφοδοτώντας τις καλλιέργειες και εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon