cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Γεωργαντάς-Ρέθυμνο: Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Για ενισχύσεις στην αγορά ζωοτροφών και συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν τα αιγοπρόβατα, δεσμεύτηκε ο υπουργός…

Γεωργαντάς-Ρέθυμνο: Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης.

Με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του νομού, συναντήθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, στο Ρέθυμνο όπου και βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης διάρκειας δυόμισι ωρών με τους εκπροσώπους των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων του νομού Ρεθύμνης αλλά και με τους ίδιους τους παραγωγούς, ο υπουργός ενημερώθηκε για όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Ενισχύσεις

«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι βρίσκεται δίπλα τους και δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για ένα μέλλον για τους νέους αγρότες που θα εγγυάται την ενασχόληση τους με τον πρωτογενή τομέα», ανέφερε ο υπουργός, ανακοινώνοντας ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα καταβληθούν τα 50 εκατομμύρια ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών.

Επίσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να πληρωθούν και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν τα αιγοπρόβατα ενώ επανέλαβε ότι θα αρχίσει και η λειτουργία του μεταφορικού ισοδύναμου που αφορά την Κρήτη.

«Σίγουρα οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι ικανές να πάρουν όλο το βάρος το δημοσιονομικό που έχει επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους μας, όμως είναι μία πολύ ισχυρή προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση προκειμένου πραγματικά να δοθεί στους κτηνοτρόφους η βοήθεια για τις δύσκολες συνθήκες που περνάνε», είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι «δεν σταματάμε εδώ θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους όπως είμαστε δίπλα τους με το αγροτικό πετρέλαιο, όπως και με το αγροτικό ρεύμα. Κατανοούμε τη μεγάλη δυσκολία που βρίσκονται, την πολύ μεγάλη ανάγκη να στηριχθεί το ζωικό κεφάλαιο όλης της χώρας». 

Αισχοκέρδεια

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πάταξη της αισχροκέρδειας και πρόσθεσε πως το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα κάνει όλους τους ελέγχους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που προβλέπονται για τις ζωοτροφές.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα έρθει και συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που θα δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των ονομάτων των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν. «Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτό τον τομέα θα υπάρχει μία αποτελεσματική παρέμβαση που θα βοηθήσει και θα εξορθολογήσει τις τιμές των ζωοτροφών», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Αγρότες

Σχετικά με το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, σύμφωνα με τον υπουργό, στην Κρήτη υπήρχαν οι περισσότερες αιτήσεις για το Πρόγραμμα, που αφορά συνολικά 400 εκατομμύρια. «Στην Κρήτη είναι 2.600 νέοι που έκαναν αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους μας για το πρόγραμμα που έχει επιχορήγηση από 35.000 μέχρι 40.000 ευρώ για κάθε νέο αγρότη, οδηγηθήκαμε στην απόφαση δεδομένης και της ανάγκης που υπάρχει στη χώρα για νέους αγρότες, να υπέρ-δεσμεύσουμε 100 εκατομμύρια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Παράλληλα, όπως επισήμανε, «με ένα απόθεμα που έχει δημιουργηθεί από πιστώσεις που δεν έχουν απορροφηθεί από κάποιες περιφέρειες, θα υπάρξει μία καινούργια κατανομή και λόγω του μεγέθους των αιτήσεων, η Κρήτη θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο το οποίο είναι περίπου 28 εκατομμύρια ακόμη συν τα 37 που έχουν εγκριθεί για την Κρήτη. Οπότε θα καλυφθεί το 71% του συνόλου των αιτήσεων που έχουν γίνει».

Τέλος, σχετικά με το Πρότυπο Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας στη Σχολή Ασωμάτων στο Αμάρι, σύμφωνα με τον υπουργό αξιολογούνται τα αιτήματα, οι ανάγκες, σε συνάρτηση ότι το διάστημα αυτό, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα.

«Αυτό διαπίστωσα και στη Σχολή της Μεσσαράς, αυτό ισχύει και στο Ρέθυμνο, οπότε θα δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους που θέλουν να καταρτιστούν πάνω σε ειδικότητες που είναι πάρα πολύ χρήσιμες στον πρωτογενή τομέα. Θα αξιολογήσουμε ως υπουργείο τα δεδομένα και θα επανέλθουμε με αποφάσεις», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon