cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Γιατροί ΕΣΥ Ηρακλείου: «Καληνύχτα ΕΣΥ. Καλή τύχη στους μη προνομιούχους»

Με στόχο το κέρδος και όχι την ασφάλεια των ανθρώπων, πραγματοποιούνται οι παρεμβάσεις της πολιτείας στην δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΣΥ Ηρακλείου, οι οποίοι τάσσονται κατά της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή…

Γιατροί ΕΣΥ Ηρακλείου: «Καληνύχτα ΕΣΥ. Καλή τύχη στους μη προνομιούχους»

Με στόχο το κέρδος και όχι την ασφάλεια των ανθρώπων, πραγματοποιούνται οι παρεμβάσεις της πολιτείας στην δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΣΥ Ηρακλείου, οι οποίοι τάσσονται ξεκάθαρα κατά της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή.

Όπως σημειώνει η Ένωση Γιατρών του ΕΣΥ στο Ηράκλειο, το μέτρο αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή και όχι ανάγκη, κάνοντας λόγο για «συστηματική προσπάθεια εκφύλισης και οργανωμένης αποδόμησης ενός Συστήματος Υγείας το οποίο εξαρχής ιδρύθηκε για την δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην υγεία».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, όποιος έχει να πληρώσει θα δικαιούται γρηγορότερη πρόσβαση στο χειρουργείο από αυτόν που δεν έχει, με αποτέλεσμα τη νόμιμη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτωναπό το κράτος.

«Η προχειρότητα του εγχειρήματος είναι επικίνδυνη και πατά στα συντρίμμια του ήδη διαλυμένου από την κυβέρνηση Ε.Σ.Υ.. Ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της πρόσβασης στην υγεία έχει από καιρό ανοίξει και τίθεται σε εφαρμογή», τονίζουν οι γιατροί, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών σημαίνει ιδιωτικοποίηση.

Όπως τονίζει η Ένωση, το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή ενώ προκύπτουν εύλογα πολλά ερωτήματα σχετικά με το σαφές πλαίσιο λειτουργίας και οργάνωσης: 

  • Ποιες λίστες ασθενών θα εφαρμοστούν; Θα δοθεί προτεραιότητα στους ασθενείς που επί σειρά ετών περιμένουν να  χειρουργηθούν ή δημιουργούνται νέες λίστες, έως ότου δημοσιευθεί η Ενιαία Λίστα Χειρουργείου  που υπόσχεται διαφάνεια;
  • Ποιος θα αντιμετωπίσει τις πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές στους απογευματινούς ασθενείς; Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετεγχειρητική αποκατάσταση των ασθενών απαιτείται η συμβολή ιατρονοσηλευτικών ειδικοτήτων που δεν προβλέπονται στο εν λόγω μέτρο. Για τους γιατρούς της ΜΕΘ, τους καρδιολόγους, τους πνευμονολόγους, τους ακτινολόγους που θα κληθούν να βοηθήσουν όπως κάνουν πάντα, πώς κοστολογείται η εργασία τους και τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την τσέπη των ασθενών; 
  • Πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι τεράστιες λίστες αναμονής που τόσο κόπτεται η κυβέρνηση να διορθώσει;
  • Μπορεί τελικά το μέτρο αυτό να λύσει το πρόβλημα έλλειψης  προσωπικού; Οι άμεσα εμπλεκόμενες ιατρικές ειδικότητες είναι οι αναισθησιολόγοι και οι χειρουργοί. Πώς το μέτρο αυτό θα προσκαλέσει τις υπόλοιπες βασικές ειδικότητες στα νοσοκομεία της χώρας ; 

Η ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΝΗ καταλήγει ως εξής:

«Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι προτεραιότητα έχει το κέρδος και όχι η ασφάλεια των ανθρώπων. Η προχειρότητα του εγχειρήματος είναι επικίνδυνη και πατά στα συντρίμμια του ήδη διαλυμένου από την κυβέρνηση Ε.Σ.Υ.. Ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της πρόσβασης στην υγεία έχει από καιρό ανοίξει και τίθεται σε εφαρμογή.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων για όλους αυτούς τους  λόγους και απαιτούμε άμεσες κινήσεις διάσωσης των νοσοκομείων μας και όχι φανφάρες και νεωτερισμούς που απέχουν μίλια από την πραγματικότητα».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon