cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Κινητοποιήσεις στο νοσ. Αγίου Νικολάου για το καθηκοντολόγιο

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, με αφορμή τις αλλαγές στο καθηκοντολόγιο των βοηθών νοσηλευτών…

Κινητοποιήσεις στο νοσ. Αγίου Νικολάου για το καθηκοντολόγιο
Από παλαιότερη κινητοποίηση στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου

Την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο καθηκοντολόγιο των βοηθών νοσηλευτών που έφερε η σχετική υπουργική απόφαση, αποφάσισε η συνέλευση των νοσηλευτών.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Τ.ΕΠ. και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου, στις 12.30 το μεσημέρι.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί πιστά η απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν περιλαμβάνονται μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις για τους νοσηλευτές Δ.Ε., τις οποίες όμως έως τώρα εκτελούσαν κανονικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, προκειμένου να προστατευτούν νομικά.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου ζητά:

  • Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 ώστε να περιλαμβάνονται οι νοσηλευτικές πράξεις που διδάσκονται στη δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών στους νοσηλευτές ΔΕ και οι οποίες μέχρι τώρα εκτελούνταν καθημερινά από χιλιάδες νοσηλευτές ΔΕ στο σύστημα υγείας.
  • Καθιέρωση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού με εσωτερικό διαχωρισμό ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (τριτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)
  • Τροποποίηση και εκσυγχρονισμό του ΠΔ σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΔΕ Νοσηλευτών ώστε να ανταποκρίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις εκτελούμενες νοσηλευτικές πράξεις.
  • Θεσμοθέτηση του επαγγελματικού τίτλου του ΔΕ Νοσηλευτή αντί του αδόκιμου τίτλου “Βοηθός Νοσηλευτής” που δεν ανταποκρίνεται ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην εργασία των νοσηλευτών ΔΕ.
  • Μισθολογική αναβάθμιση των ΔΕ νοσηλευτών με ταχύτερη προώθηση στα μισθολογικά κλιμάκια.
  • Εκπαιδευτική αναβάθμιση των ΔΕ νοσηλευτών-τριων με πολυετή προϋπηρεσία, με δυνατότητα διεξόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ειδική διαδικασία χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που οι νοσηλευτές Δ.Ε. διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση και καθημερινά έως τώρα εκτελούσαν στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα (χορήγηση φαρμάκων, φλεβοκέντηση, λήψη αίματος, διενέργεια Ηλεκτροκαρδιογραφήματος, εργαλειοδοσία και κίνηση στο χειρουργείο κ.α.).

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι πράξεις αυτές αποτελούν πλέον μόνο καθήκοντα των νοσηλευτών Π.Ε. (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

Όμως, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου υπάρχουν κλινικές που διαθέτουν στη δύναμη τους μόνο ένα νοσηλευτή Π.Ε. ή Τ.Ε., εκτός από την προϊσταμένη και όλοι οι υπόλοιποι νοσηλευτές είναι Δ.Ε., ενώ και στα περισσότερα από τα υπόλοιπα τμήματα οι νοσηλευτές Τ.Ε. ή Π.Ε. είναι ελάχιστοι και στις περισσότερες βάρδιες υπάρχουν μόνο νοσηλευτές/τριες Δ.Ε..

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon