cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις κτιρίων στον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα

Από το Χουμέρι ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα μετά από το σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη 2021…

Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις κτιρίων στον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα

Πρόκειται για κατεδαφίσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται, στα πλαίσια της διαδικασίας που είχαν ακολουθήσει και ολοκληρώσει οι ιδιοκτήτες τους, όπως αυτή έχει καθοριστεί από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Οι κατεδαφίσεις των κτιρίων θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, τόσο στο Χουμέρι, όσο και στο Αρκαλοχώρι, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Πέμπτη θα συνεχιστούν οι εργασίες με την κατεδάφιση τεσσάρων ετοιμόρροπων κτιρίων στο Χουμέρι, ενώ η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί σε όλες τις κοινότητες του Δήμου για όλα τα επικινδύνως ετοιμόρροπα ακίνητα για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

«Οι διαδικασίες κατεδάφισης των επικίνδυνων κτισμάτων αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για το Δήμο μας. Είναι γεγονός ότι πρέπει να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς για την άμεση αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό. Καλώ και τους πολίτες να βοηθήσουν σε αυτό, δίδοντας τη συγκατάθεση τους προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης», δήλωσε ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης.

Έμφαση στην προώθηση των κατεδαφίσεων

Άλλωστε, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την περασμένη Δευτέρα, τόνισε ότι το ζήτημα της κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων είναι κρίσιμο.

Κατά διάρκεια της σύσκεψης, αναλύθηκε η νέα φιλοσοφία της Κυβέρνησης για την προώθηση των κατεδαφίσεων σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις, μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση του κράτους και την υλοποίηση του έργου από τις δημοτικές αρχές, διασφαλίζοντας τη δημόσια ασφάλεια, απαλλάσσοντας τους ιδιώτες από το κόστος της κατεδάφισης και διαμορφώνοντας τις συνθήκες για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των κτιρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση, έχοντας αναγνωρίσει από την αρχή τη δυσκολία των συμπολιτών μας να επωμιστούν, μεταξύ άλλων, και το κόστος κατεδάφισης του ακινήτου τους που έχει χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπο εξαιτίας του σεισμού, έχει ήδη ξεκινήσει τη χρηματοδότηση των εμπλεκόμενων Δήμων για να αναλάβουν οι ίδιοι την εκτέλεση των κατεδαφίσεων των κτιρίων που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία.

Κάτι τέτοιο, άλλωστε, έχει επαναληφθεί -υπό την τρέχουσα Κυβέρνηση, γιατί νωρίτερα δεν ίσχυε κάτι τέτοιο- στις περιπτώσεις τόσο της Σάμου, όσο και του Τυρνάβου, έπειτα από τους σεισμούς της 30ής Οκτωβρίου 2020 και της 3ης Μαρτίου 2021 αντίστοιχα. Για αυτό είναι, άλλωστε, μαζί μας και οι Δήμαρχοι των Δήμων Ανατολικής Σάμου και Τυρνάβου, οι κκ. Στάντζος και Κόκουρας, για να μοιραστούν την εμπειρία τους.

Και αυτό διότι στις περιοχές τους το ποσοστό των κατεδαφίσεων πλησιάζει το 90% των κτιρίων για τα οποία έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου. Ως εκ τούτου, συνεργαζόμαστε στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων και σε αυτή την περίπτωση».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon