cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Δε 20.05 2024

Μέτρα πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου Ζωμίνθου

Μέτρα για την πυροπροστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ζωμίνθου λαμβάνει το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο των έργων στα έξι μινωϊκά ανάκτορα που περιλαμβάνονται στον φάκελο υποψηφιότητας για τη εγγραφή τους στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO…

Μέτρα πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου Ζωμίνθου

Μέτρα για την πυροπροστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ζωμίνθου λαμβάνει το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο των έργων στα έξι μινωϊκά ανάκτορα -Ζάκρος, Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Κυδωνία, Ζώμινθος- που περιλαμβάνονται στον φάκελο υποψηφιότητας για τη σειριακή εγγραφή τους στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το Μινωικό Ανάκτορο της Ζωμίνθου βρίσκεται στον Δήμο Ανωγείων, σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων, στον Ψηλορείτη. Κατοικήθηκε από τη Μινωική Εποχή έως τη Ενετοκρατία και υπήρξε για τους Μινωίτες σημαντικό θρησκευτικό κέντρο. Στη Ζώμινθο προβλέπεται μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό σύστημα με υπόγεια δεξαμενή.

Τα έξι Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρο το νησί και χρονολογικά όλο το εύρος του μινωικού πολιτισμού από την Πρώιμη και Μέση εποχή του Χαλκού της ίδρυσης των πρώτων ανακτόρων (1900-1700 π.Χ.) και την Ύστερη εποχή του Χαλκού της ακμής των νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ.) έως και την Τελική και Μετανακτορική περίοδο (1450-1100 π.Χ.).

Η μελέτη πυροπροστασίας εντάσσεται στο πλέγμα των μελετών που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας, ως προαπαιτούμενες για την υλοποίηση των έργων προστασίας, ανάδειξης και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ζωμίνθου που έχει ήδη εγκριθεί, προκειμένου να προστατευτούν και να αναδειχθούν τα αρχαία κατάλοιπα και να καταστούν επισκέψιμα για το κοινό.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon