cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν τελετές μνήμης στο συμμαχικό νεκροταφείο Σούδας και στο Γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα με την τελετή μνήμης στο αεροδρόμιο του Μάλεμε…

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Με ρίψη αλεξιπτωτιστών από την 1η ΜΑΛ και αεροπορική επίδειξη αεροσκάφους F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης ολοκληρώθηκαν στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε, οι εκδηλώσεις για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους διπλωματικών αντιπροσωπειών και των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε παρέλαση παραδοσιακών συλλόγων στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων από το φρούριο Φιρκά μέχρι και το Νεώριο Μόρο.

Το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και τελετή στο μνημείο του πλοίου «Ταναϊς», που μετέφερε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέλη της Εβραϊκής κοινότητας της Κρήτης και Ελληνες πολίτες και βυθίστηκε χτυπημένο από τορπίλη στα ανοικτά της Κρήτης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν τελετές μνήμης σε πολλά σημεία της Περιφερειακής Ενότητας, στο συμμαχικό νεκροταφείο Σούδας και στο Γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα με την τελετή μνήμης στο αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Στην σημασία της αντίστασης των Κρητικών και συμμάχων κατά την Γερμανική εισβολή στο νησί, αναφέρθηκαν σε χαιρετισμούς τους ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο γενικός γραμματέας του δήμου Χανίων Γιώργος Φραγκιαδάκης, ενώ στην ομιλία του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της περιόδου και επανέλαβε το αίτημα της αξιοποίησης από την τοπική κοινωνία του αεροδρομίου του Μάλεμε.

Ηράκλειο

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης στο Ηράκλειο τιμήθηκε σήμερα από τις αρχές του τόπου η 82η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης που οργάνωσε η Π.Ε. Ηρακλείου.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά όπου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Μεθόδιος Βερνιδάκης.

Για το χρονικό της Μάχης της Κρήτης μίλησε ο Μιχάλης Φαρσάρης, φιλόλογος – ιστορικός (MSc Νεότερης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας), του 7ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού Μεθόδιο Βερνιδάκη και τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο της «Μάχης Κρήτης».

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των τεσσάρων συμμαχικών κρατών Ελλάδας, Μ. Βρετανίας, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας από την Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου. 

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon