cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Δε 06.05 2024

«Πράσινο» φως για τις απαλλοτριώσεις για τη νέα γέφυρα στον Κερίτη

Προχωρούν οι διαδικασίες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την νέα γέφυρα…

«Πράσινο» φως για τις απαλλοτριώσεις για τη νέα γέφυρα στον Κερίτη
Μακέτα της νέας γέφυρας στον Κερίτη ποταμό στον Αλικιανό Χανίων.

Στην έγκριση του Κτηματολογίου της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κατασκευή της νέας γέφυρας στον ποταμό Κερίτη, στο ύψος της Κοινότητας Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά, προχώρησε η Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων, Τοπογραφήσεων και Γεωπληροφορικής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως τονίζεται στην υπουργική απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ: «Εγκρίνουμε το κτηματολόγιο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κατασκευή της Νέας Γέφυρας ποταμού Κερίτη στον οικισμό Αλικιανού του Δήμου Πλατανιάς της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπως συντάχθηκε από το Μελετητή, ελέγχθηκε, διορθώθηκε και θεωρήθηκε από την Διεύθυνση Οδικών Υποδομών (Δ13) και ελέγχθηκε και θεωρήθηκε από τη Δ/νση μας, μόνο ως προς τους αναλογισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Φεβρουαρίου 2019, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, κατέρρευσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της η λίθινη γέφυρα. Η λίθινη γέφυρα στον ποταμό Κερίτη είχε κτιστεί το 1908 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής.

Η γέφυρα είχε ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως νεότερο μνημείο και έχει ενταχθεί στον διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας ως αξιόλογο δείγμα ειδικού τεχνικού έργου των αρχών του 20ου αιώνα, που συνδυάζει άριστη γνώση της τεχνικής κατασκευών και υψηλή αισθητική αντίληψη.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου του 2021 είχαν εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, που αποτελούσαν απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου.

ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

  • Συνολικό μήκος μελέτης οδοποιίας: περίπου 570 m
  • Προϋπολογισμός: Ο συνολικός Προϋπολογισμός του Έργου με απρόβλεπτα ~10% και απαλλοτριώσεις, χωρίς ενδεχόμενες Αρχαιολογικές έρευνες, αναθεωρήσεις και Φ.Π.Α εκτιμάται σε 3.200.000 €.
  • Απαλλοτριώσεις: απαιτείται δέσμευση γεωργικών και δασικών εκτάσεων
  • Τυπική Διατομή: Τραπεζοειδής διατομή (συνολικού πλάτους μεταξύ πεζοδρομίων 9.50μ.) η οποία περιλαμβάνει:
    o Μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3.50μ.
    o Ελεύθερο περιθώριο 1.25m από το πεζοδρόμιο κάθε κλάδου.
    o Πεζοδρόμιο πλάτους 2.50m εκατέρωθεν της οδού, το οποίο φιλοξενεί πεζοδιάδρομο καθαρού πλάτους 1.25m.
  • Λοιπά έργα:
    o Ισόπεδος Κόμβος κυκλικής κίνησης.
    o Κατασκευή συνδετήριας οδού.
    o Έργα διευθέτησης ποταμού και προστασίας της νέας και της παλαιάς γέφυρας.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon