cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Ψήφισμα του Δ.Σ. Ηρακλείου κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που μετατρέπει την ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων…

Ψήφισμα του Δ.Σ. Ηρακλείου κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού
Το Δημαρχείο Ηρακλείου (Λότζια).

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σε συνεδρίασή του την Δευτέρα 13 Μαρτίου, αποφάσισε ομόφωνα ότι συντάσσεται με τις θέσεις που έχουν αποτυπωθεί σε επίσημες και δημόσιες ανακοινώσεις από την ΚΕΔΕ, την ΕΔΕΥΑ, την ΠΟΕ ΔΕΥΑ, τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ ανά την επικράτεια, του συλλόγου των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Ηρακλείου και με ψήφισμά του απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που μετατρέπει την ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Σύμφωνα με το Δ.Σ. Ηρακλείου:

  • Δημιουργείται έντονη ανησυχία, αλλά και υποψία ότι με τη μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων( Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ύδατος και μάλιστα σε αντίθεση σε όσα ξεκάθαρα, σταθερά και αμετακίνητα έχει κρίνει το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας με μια σειρά από σχετικές αποφάσεις του (ΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022 και 1886/2022).
  • Στον τομέα των υδάτων της χώρας δεν υπάρχει και δεν νοείται ανταγωνιστική αγορά νερού ώστε να απαιτείται η ρύθμισή της από Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή.
  • Με τις διατάξεις που προτείνονται στα άρθρα του νομοσχεδίου επέρχεται κατάργηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δημοτικών Συμβουλίων που τα ελέγχουν, καταργώντας τον πυρήνα του ιδρυτικού νόμου 1069/1980 των ΔΕΥΑ.
  • Δημιουργεί ρυθμιστική αρχή, της οποίας η ύπαρξη συνιστάται στη ρύθμιση κανόνων ελεύθερης αγοράς (ενέργεια) και η οποία δεν είναι δυνατό να υπάρξει στην παροχή υπηρεσιών ύδατος. Το νερό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η διαχείριση του δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και όχι οικονομικό μέγεθος που υπόκειται σε ανταγωνισμό.
  • Θεσμοθετεί πόρους και κυρώσεις σε βάρος των ΔΕΥΑ και υπέρ της νέας ρυθμιστικής αρχής (με ποσοστό επί του τζίρου) χωρίς να αναγνωρίζει τον κοινωφελή και ανταποδοτικό χαρακτήρα των ΔΕΥΑ επιφέροντας οικονομική αποδυνάμωση και απαξίωση.
  • Επιβάλλει, μέσω της προτεινόμενης ρυθμιστικής αρχής, συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ, χωρίς προηγουμένως να προτείνονται μέτρα για την υποστήριξή τους.
  • Η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής για τις ΔΕΥΑ, δεν συμπεριλαμβάνει ανθρώπους από ΔΕΥΑ, που είναι οι καθ ύλην αρμόδιοι για θέματα Ύδρευσης –Αποχέτευσης.
  • Παραπλανητικά συνδέει την σκοπιμότητά του με δήθεν οδηγίες της ΕΕ (οι οποίες αποκλειστικά αφορούν στην ενέργεια). Αποκρύπτει πως σε καμία περίπτωση οι έξι πυλώνες, του άρθρου 3, του Κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιβάλουν τέτοιας μορφής ρύθμιση.
  • Δεν διασφαλίζει την αναγκαία διαβούλευση και συναίνεση που απαιτείται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα

Όπως τονίζεται στο ψήφισμα, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «επιδιώκει εν τέλει να διαρρήξει την προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού, να το μετατρέψει σε εμπόρευμα και να το εισάγει σταδιακά στην ελεύθερη αγορά. Κι αυτό, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο είναι πλέον κυρίαρχη τάση η επαναδημοτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης (δηλ. η ανάκτησή τους από τους ιδιώτες που έδωσαν εξετάσεις και κόπηκαν, αφού αύξησαν τις τιμές του νερού και υποβάθμισαν την ποιότητα των υπηρεσιών στους πολίτες). Γιατί απλά δεν φρόντισαν για την κοινωνία, αλλά για το κέρδος τους».

Το ψήφισμα καταλήγει: «Ο Δήμος Ηρακλείου καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το επίμαχο νομοσχέδιο, να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά, όπως το νερό, να προστατεύσει και να ενισχύσει τον ρόλο και τη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon