cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Δε 20.05 2024

Tίμησαν την επέτειο των αγώνων και της Αντίστασης κατά του ναζισμού

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Αυτοδιοίκηση, θεσμικοί εκπρόσωποι, φορείς, εκπρόσωποι κομμάτων και πολίτες τίμησαν την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού (η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα λήξης του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου)…

Tίμησαν την επέτειο των αγώνων και της Αντίστασης κατά του ναζισμού

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Αυτοδιοίκηση, θεσμικοί εκπρόσωποι, Σώματα Ασφάλειας, φορείς, εκπρόσωποι κομμάτων και πολίτες τίμησαν σήμερα την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού 1941-1944 (η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα λήξης του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου).

Στο Ηράκλειο, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, με διοργανωτή την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου παρουσία Αρχών και θεσμικών εκπροσώπων, τελέστηκε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, χοροστατούντος του Επισκόπου Κνωσού, Μεθοδίου ενώ για το ιστορικό της επετείου της 9ης Μαΐου, πραγματοποίησε ομιλία η εκπαιδευτικός στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, Μαρία Καλαϊτζάκη.  

Στη συνέχεια στο μνημείο Μάχης Κρήτης τελέστηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοποι Κνωσού κ. Μεθόδιο επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Βουλής, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, Χάρη Μαμουλάκη, Ελένη Βατσινά, Μανόλη Συντιχάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, τον διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, εκπροσώπους κομμάτων, ενώσεων απόστρατων αξιωματικών, κ.α.

Στη δήλωση του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού ανέφερε:

«Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, είναι μια ημέρα απόδοσης της οφειλόμενης τιμής σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους, για μια Ευρώπη ελεύθερη.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους Αγωνιστές, εναντίον των δυνάμεων κατοχής και κρατούμε άσβεστη τη φλόγα της μνήμης τους».

Ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σε δήλωση του στα Μ.Μ.Ε ανέφερε: «Τιμήσαμε σήμερα την επέτειο για τη λήξη του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Τιμήσαμε με σεβασμό και ταπεινότητα τα εκατομμύρια θύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα χιλιάδες θύματα στην Ελλάδα και στην Κρήτη, τους αγώνες, την αντίσταση τους, κατά του φασισμού και του ναζισμού την περίοδο 1941-1944. Τιμήσαμε τους ήρωες προγόνους μας που αντιστάθηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν μένοντας πιστοί στα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Το μήνυμα είναι σαφές ποτέ πια φασισμός και ναζισμός».

Το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου

Ο δήμαρχος Ηρακλείου παρακολούθησε την επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης και σε δήλωσή του επεσήμανε: «Η 9η Μαΐου, ημέρα πανευρωπαϊκού  εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού είναι η μέρα του 1945  που στην Κρήτη, στη Βίλα Αριάδνη, γράφτηκε η τελευταία πράξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με την υπογραφή της συνθήκης παράδοσης των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Θυμόμαστε ότι οι Κρητικοί υπέφεραν πάρα πολύ στην κατοχή. Αλλά και ότι κατάφεραν να αναδείξουν το φρόνημά τους για την ελευθερία.

Ένα φρόνημα που παρέμεινε ακλόνητο καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής με την Εθνική Αντίσταση. Τόσο στην Μάχη της Κρήτης όσο και στην Εθνική Αντίσταση οι Έλληνες συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν με τους Ευρωπαίους, και όχι μόνο, οι οποίοι βρίσκονταν στο στρατόπεδο της ελευθερίας.  

Από τις στάχτες αυτού του πολέμου αναγεννήθηκε η Ευρώπη. Η σύγχρονη  Ευρώπη οικοδομήθηκε για να εξασφαλίσει την ειρήνη ως προϋπόθεση της ευημερίας των λαών της. Η Ημέρα της Ευρώπης που εορτάζεται επίσης στις 9 Μαΐου με αφορμή την ιστορική «Διακήρυξη Σουμάν», μας θυμίζει ότι η Ευρώπη είναι ένας οργανισμός με δυναμικό χαρακτήρα.

Η Ευρώπη είναι η μήτρα των πολλών κοινωνικών κατακτήσεων, εργασιακών και άλλων, αλλά και του κοινωνικού κράτους. Και ειδικά σήμερα, που οι πόλεμοι στις παρυφές του Ευρωπαϊκού χώρου δείχνουν ότι αυτές οι κατακτήσεις δεν πρέπει να θεωρηθούν ως δεδομένες, αλλά και ότι υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί για την κατοχύρωση και τη διεύρυνσή τους, πρέπει να σκεφτόμαστε τη σημασία που έχει η συμμετοχή μας στις Ευρωεκλογές για περισσότερη και όχι για λιγότερη ευρωπαϊκή ενότητα. Για την ειρήνη και την ευημερία σε όλη την Ευρώπη».

Το μήνυμα του Χ. Μαμουλάκη

Το μήνυμα του Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, για την Επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού και την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου:

«Ημέρα τιμής, μνήμης και προβληματισμού η 9η Μαΐου. Τιμούμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Θυμόμαστε τα δεινά και τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού. Προβληματιζόμαστε με την νεοναζιστικά μορφώματα που με θράσος καλλιεργούν το μίσος και τον ρατσισμό στην Ευρώπη, αλλά και με τα πολεμικά μέτωπα που εξαπλώνονται.

Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε την ιστορική μνήμη να σβήσει. Να μην αφήσουμε τις Ηρωίδες και τους Ήρωες του τόπου μας να ξεχαστούν. Να διατηρήσουμε ζωντανό το μήνυμα της θυσίας τους. Αλλά και να διεκδικήσουμε τις Γερμανικές οφειλές και αποζημιώσεις. Ποτέ πια πόλεμος. Ποτέ ξανά ναζισμός και φασισμός. Ένα σύνθημα – ευχή αλλά και υπόσχεση μαζί».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon