cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 18.05 2024

Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη – Συστάσεις στον πληθυσμό

Σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού ποιότητας αέρα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Ρέθυμνο, υψηλές συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης καταγράφηκαν σήμερα στη νότια Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη…

Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη – Συστάσεις στον πληθυσμό

Υψηλές συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης καταγράφηκαν στη νότια Ελλάδα, όπως αναφέρει το meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού ποιότητας αέρα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Ρέθυμνο, υψηλές συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης καταγράφηκαν σήμερα τις μεσημβρινές ώρες.

Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 ξεπέρασαν τα 180 μg/m³ στις 12:30 και έκτοτε σταδιακά υποχωρούν, όπως αναμενόταν άλλωστε και με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του μοντέλου μεταφοράς σκόνης DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο συγκεκριμένος σταθμός ποιότητας αέρα αποτελεί μέρος του συστήματος ενημέρωσης και προειδοποίησης καιρικών συνθηκών που αναπτύχθηκε από το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει μέσα στον Μάρτιο συνήθως συνοδεύεται με νότιους ανέμους και με αυξημένη θερμοκρασία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται για το χειρότερο επεισόδιο.

«Πριν 5 χρόνια είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο στην Κρήτη. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το βλέπουμε πλέον αρκετά συχνά. Το πόσο έχει αυξηθεί η συχνότητα του δεν μπορούμε να το πούμε γιατί δεν έχουμε από πολύ παλιά μετρήσεις για να το κάνουμε αυτό. Είναι όμως ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα γιατί επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες στο έδαφος», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Επίσης τονίζει ότι έχουν καταγραφεί υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης όχι όμως τόσο έντονες χαμηλά. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι σήμερα υπάρχουν μετρήσεις στην Κρήτη που οι συγκεντρώσεις αυτές εντοπίζονται και χαμηλά.

Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι από σήμερα το απόγευμα το φαινόμενο υποχωρεί, ωστόσο «φαίνεται να υπάρχει ένα νέο κύμα ζέστης, εντονότερης απ’ αυτήν που είχαμε και μεταφορά σκόνης από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Απριλίου».

Συστάσεις στον πληθυσμό

Στην ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, με βάση τις επικαιροποιημένες παρατηρήσεις του δικτύου «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρεια Κρήτης, προχώρησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη των Χανίων έφτασαν τα 80 μg/m3 (μέση ημερήσια τιμή για τις 27/03/24) και οι ωριαίες τιμές στις 28/03/24 υπερβαίνουν τα 240 μg/m3.

Στην ανατολική Κρήτη η μέση ημερήσια συγκέντρωση δεν έχει υπερβεί τα 50 μg/m3, αλλά παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Για τις 30/03/24 προβλέπεται συνεχιζόμενη μεταφορά σκόνης.

Μάλιστα από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, συστήνεται σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά, να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Στο γενικό πληθυσμό, η οδηγία είναι, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon