cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Περίμεναν τα ΣΔΙΤ κι έστειλαν στο θάνατο τόσους αθώους

Η τύχη που μέχρι σήμερα συνόδευε τη λειτουργία του απαρχαιωμένου σιδηροδρομικού δικτύου σταμάτησε ξαφνικά το βράδυ της Τρίτης κι ένα κομμάτι του έγινε τάφος δεκάδων ανθρώπων γιατί κάποιοι θεωρούσαν πως αφού… «τσουλάει» μπορεί να μείνει ως έχει!!!

Περίμεναν τα ΣΔΙΤ κι έστειλαν στο θάνατο τόσους αθώους

Πρόσφατα εγκρίθηκε από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή ο διαγωνισμός για την πρώτη σύμβαση ΣΔΙΤ που αφορά την ανάταξη και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου της βόρειας Ελλάδας. Με σκοπό να ακολουθήσουν κι άλλα ΣΔΙΤ για το υπόλοιπο δίκτυο.

Όμως η τύχη που μέχρι σήμερα συνόδευε τη λειτουργία του απαρχαιωμένου σιδηροδρομικού δικτύου σταμάτησε ξαφνικά το βράδυ της Τρίτης κι ένα κομμάτι του έγινε τάφος δεκάδων ανθρώπων επειδή για δεκαετίες ουδείς ενδιαφέρθηκε να το αναβαθμίσει, θεωρώντας αυτονόητο πως αφού «τσουλάει» μπορεί να μείνει ως είχε ως το 2023.

Ανατρέχοντας λοιπόν στην ειδησεογραφία πριν το τραγικό δυστύχημα και με αφορμή το πρώτο αυτό ΣΔΙΤ για το σιδηροδρομικό δίκτυο βρήκαμε μια δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που έκανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας, το Σεπτέμβριο του 2022 η οποία μας δίνει χρήσιμα συμπεράσματα.

Είχε πει λοιπόν πως:

«Ο σιδηρόδρομος αποτελεί εκ των πραγμάτων το πλέον προβεβλημένο και ανερχόμενο μέσο στο διεθνές μεταφορικό περιβάλλον για λόγους που σχετίζονται με την άνεση στη μετακίνηση, το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και το χαμηλό κόστος για το χρήστη.

Στην Ελλάδα η μετάβαση στην σιδηροδρομική εποχή περνάει μέσα από ένα κρίσιμο τρίπτυχο: ενίσχυση πόρων, εκσυγχρονισμός- ψηφιοποίηση υπηρεσιών και αναβάθμιση δικτύου.

Στην εποχή των ψηφιακών πολυεργαλείων και της πράσινης μετάβασης ο ΟΣΕ προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τις δομές του και την υποδομή του και να καταστήσει την σιδηροδρομική μετακίνηση μια ελκυστική και αξιόπιστη εμπειρία για τον επιβάτη, καθώς και μια δυναμική εναλλακτική για τις εμπορευματικές επιχειρήσεις συνδέοντας logistic hubs με λιμάνια, αεροδρόμια και συνοριακούς σταθμούς».

Είδατε πουθενά σε αυτή τη δήλωση τη λέξη ασφάλεια επιβατών;

Όχι βέβαια, γιατί δεν περνούσε καν από το μυαλό του κ Πατέρα πως ο κόσμος πέρα από την άνεση, τα ενεργειακά αποτυπώματα και τις καλές τιμές θέλει πάνω απ όλα να είναι ασφαλής όταν μετακινείται με τρένο.

Κι ακριβώς επειδή αυτή η λογική επικρατούσε στον ΟΣΕ για δεκαετίες αν και είχε προμηθευτεί συστήματα ασφαλείας, πριν το 2004, δεν τα εγκατέστησε αλλά έστειλε στο θάνατο δεκάδες αθώους περιμένοντας τα ΣΔΙΤ…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon