cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 05.05 2024

Δεν είναι αυτό που νομίζουμε…

Δεν είναι αυτό που νομίζουμε… οι άλλες χώρες είναι ακριβές εμείς αγοράζουμε «φθηνά» τα βασικά αγαθά – Η τσέπη μας είναι γεμάτη και δεν αδειάζει προκειμένου να καλύψουμε τα βασικά

Δεν είναι αυτό που νομίζουμε…

Βγαίνει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στο συνέδριο του και μας παρουσιάζει στοιχεία που εμφανίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα που δεν έχει, λέει, το πιο ακριβό καλάθι με είδη πρώτης ανάγκης.

Έχουν άλλες χώρες τα πρωτεία οπότε εμείς κακώς γκρινιάζουμε για την ακρίβεια.

Μάλιστα παρουσίασε και λίστα από την οποία προκύπτει πως το μέσο καλάθι στην Ελλάδα είναι φθηνότερο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και όχι το φθηνότερο εξ αυτών.

Μέσο καλάθι (τιμές με ΦΠΑ)

  • Ελλάδα: 176,2 ευρώ
  • Ισπανία: 175,5 ευρώ
  • Πορτογαλία: 165,1 ευρώ
  • Ηνωμένο Βασίλειο: 195,7 ευρώ
  • Γαλλία: 207,3 ευρώ
  • Ιταλία: 197 ευρώ

Και βέβαια εννοείται πως τα αθηνοκεντρικά ΜΜΕ πήραν τα στοιχεία αυτά και τα έκαναν σημαία για να μας πείσουν πως η τσέπη μας είναι γεμάτη και δεν αδειάζει προκειμένου να καλύψουμε βασικές ανάγκες.

Ωστόσο, ξέχασαν να μας πουν, για παράδειγμα, πως στη Γαλλία ο μέσος μισθός είναι 1.709 €, στην Ισπανία 1.167 € ενώ στη Βρετανία ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Κι αυτά όταν στην Ελλάδα κινείται κάτω από 800 ευρώ (στην καλύτερη…).

Είναι άραγε μετά απ αυτά φθηνό το καλάθι των βασικών καταναλωτικών αναγκών στην Ελλάδα;

Σαφώς όχι γιατί συγκρίσεις μπορούμε να κάνουμε μόνο όταν μιλάμε για χώρες με ίδια οικονομική ανάπτυξη και παραπλήσιους μισθούς και έξοδα αλλιώς απλά ρίχνουμε στάχτη στα μάτια και χρυσώνουμε το χάπι της αισχροκέρδειας που έχει πλέον γίνει μάστιγα, χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon