cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Ο φετινός “Γολγοθάς” των ελευθέρων επαγγελματιών

Από «κόσκινο» οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα τολμήσουν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα – Η παγίδα για όσους αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό φόρο

Ο φετινός “Γολγοθάς” των ελευθέρων επαγγελματιών

Άσχημα κινδυνεύουν να μπλέξουν με την εφορία οι επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ζητώντας φορολογικό έλεγχο. Ο λογαριασμός δεν αποκλείεται να αυξηθεί κατά πολύ καθώς η ΑΑΔΕ μπορεί να ψάξει σε βάθος πενταετίας.

Πολλοί επαγγελματίες που θα θελήσουν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ζητώντας φορολογικό έλεγχο κινδυνεύουν να βρεθούν φορτωμένοι με ακόμα μεγαλύτερο λογαριασμό.

Ο λογαριασμός δεν αποκλείεται να αυξηθεί κατά πολύ αφού ο έλεγχος της ΑΑΔΕ μπορεί να επεκταθεί σε βάθος πενταετίας με τον επαγγελματία να καλείται να αποκαλύψει όχι μόνο την ατομική περιουσιακή του κατάσταση αλλά και της συζύγου και των προστατευόμενων μελών του.

Ταυτόχρονα η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να ελέγξει κάθε πηγή εισοδήματος όπως μερίσματα ή γονικές παροχές. Αυτά τα δεδομένα είναι που κάνουν στελέχη της ΑΑΔΕ και του οικονομικού επιτελείου να εκτιμούν ότι θα είναι περιορισμένες οι προσφυγές αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Το ερωτηματολόγιο

Είναι ενδεικτικό ότι στο ερωτηματολόγιο που συμπληρώνει στην εφορία όποιος επαγελματίας ζητάει τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, όπως ορίζεται στην απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή πρέπει να αποκαλύψει τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς ή επαγγελματικούς)
  • Επενδύσεις/συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό
  • Αν κατέχει ή μισθώνει τραπεζική θυρίδα
  • Επενδύσεις σε έργα τέχνης, τιμαλφή, συλλογές
  • Αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη
  • Διαθέσιμα μετρητά
  • Διαθέσιμα κρυπτονομίσματα
  • Αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για κύρια, εξοχική και δευτερεύουσα κατοικία
  • Λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
  • Χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες
  • Ασφάλιση αυτοκινήτων και δίτροχων
  • Ασφαλιστικό πρόγραμμα ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης, θανάτου κλπ
  • Ασφαλιστικά συμβόλαια κατοικιών για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα
  • Δίδακτρα σε σχολεία, φροντιστήρια, αμοιβές σε αθλοπαιδιές, διατροφή
  • Ταξίδια στο εσωτερικό και εξωτερικό

Υποβολή αιτήματος αμφισβήτησης

Η υποβολή του αιτήματος θα γίνεται ψηφιακά μέσω μιας νέας πλατφόρμας η οποία θα ενεργοποιηθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Στην πλατφόρμα οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα είτε ζητώντας έλεγχο ή για αντικειμενικούς λόγους (στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, φυλάκιση, εγκυμοσύνη, υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου, εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αίτημα για διενέργεια ελέγχου

Απαιτούνται δύο βήματα:

1ο Βήμα: Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη φορολογική δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

2ο Βήμα: Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

Το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος περισσότερων από 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών θα κάνει πρεμιέρα με τις φετινές δηλώσεις. Προβλέπει ελάχιστο καθαρό εισόδημα που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τις 50.000 ευρώ και υπολογίζεται στη βάση τριών κριτηρίων:

Τον εκάστοτε κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε 3 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας μετά την πρώτη εξαετία ή σε περίπτωση που ο επαγγελματίας απασχολεί προσωπικό, τον ανώτερο ετήσιο μισθό που καταβάλλει σε υπάλληλό του. Για την προσαύξηση θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά, με ανώτατο όριο τις 30.000 ευρώ.

Το ύψος του τζίρου της επιχείρησης που θα προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται στο 5% επί του ποσού που ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ.

Το 10% του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού με όριο τις 15.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon