cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Απίστευτη νίκη Μητσοτάκη, συντριβή ΣΥΡΙΖΑ, χαμόγελα σε ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ

Σε δεύτερες κάλπες οδηγείται η χώρα μετά και την μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, δεν έκανε πλάκα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έλεγε ότι θα κάνει την Κρήτη… μπλε!!!

Απίστευτη νίκη Μητσοτάκη, συντριβή ΣΥΡΙΖΑ, χαμόγελα σε ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ

Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω τελικά, αλλά από την… ανάποδη. Ενώ η διαφορά που έδειχναν τις προηγούμενες ημέρες ήταν εκεί γύρω στις 6 μονάδες, τελικά η ίδια η κάλπη έβγαλε μια σοκαριστική διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κοντά στις 20 μονάδες, με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να χάνει πάνω από το 10% της εκλογικής του δύναμης. Εκτός το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Πανηγύρια ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη που είδε διψήφια ποσοστά αλλά και με ένα 2 μπροστά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πλέον αμφισβητεί ξεκάθαρα την… “προοδευτική” ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη.

Άνοδος ΚΚΕ που βλέπει να κερδίζει μια έξτρα έδρα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, ενώ μικρή άνοδος παρατηρείται και στα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Σε δεύτερες κάλπες οδηγείται η χώρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και την καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, στα όρια της αυτοδυναμίας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε δημόσια την πρόθεση να προχωρήσει σε νέα εκλογική αναμέτρηση και έδειξε και την ημερομηνία των δεύτερων εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό προκειμένου να τον συγχαρεί. Στην ολιγόλεπτη συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την πρόθεση να στήσει τις κάλπες στις 25 Ιουνίου με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην είναι αρνητικός.

Λίγο νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωνε πως θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ωστόσο άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα την αξιοποιήσει.

Μιλώντας για «πολιτικό σεισμό», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη γνωστή κινδυνολογία περί απλής αναλογικής, σημειώνοντας ότι «τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια» και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες ενέκριναν την επιλογή της αυτοδύναμης Ν.Δ.».

Κ. Μητσοτάκης: Πολιτικός σεισμός ο σημερινός

“Ευχαριστώ από καρδιάς τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ανέδειξαν την ΝΔ τον μεγάλο νικητή. Αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Αποδεικνύεται ότι οι ψηφοφόροι ζήτησαν να κυβερνήσει η ΝΔ αυτοδύναμη και να τρέξουμε πιο γρήγορα στο δρόμο της προόδου”, δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “η ελπίδα νίκησε την απαισιοδοξία και τον διχασμό“. “Αισθάνομαι βαριά την ευθύνη που εναποθέτει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό” σημείωσε.

“Ξέρω πόση δουλειά έχουμε μπροστά μας” πρόσθεσε και σημείωσε ότι από αύριο θα ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Έκανε λόγο για πολιτικό σεισμό, που επιβάλει άμεσα βήματα για έμπειρο χέρι στο τιμόνι της χώρας.

Έπεσε το κάστρο, για πρώτη φορά «μπλε» ολόκληρη η Κρήτη

Η συντριπτική νίκη της ΝΔ φαίνεται και από το γεγονός ότι κέρδισε και περιφέρειες που θεωρούνταν κάστρα απόρθητα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κρήτη που για πρώτη φορά βάφεται ολόκληρη «μπλε».

Ντόρα Μπακογιάννη: «Έγινε ολόκληρη η Κρήτη μπλε, ιστορική πρωτιά»

Κερδισμένοι – Χαμένοι των εκλογών

Με ξεκάθαρο νικητή των εκλογών τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, οι κάλπες έβγαλαν κι άλλους κερδισμένους. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019 όπως και το ΚΚΕ. Αύξηση στα ποσοστά της καταγράφει και η Ελληνική Λύση.

Στους χαμένους της εκλογικής μάχης, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι και το ΜέΡΑ25 που μένει εκτός Βουλής.

Τι άνοδο κατέγραψαν τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς;

Από μικρή έως αξιοσημείωτη άνοδο κατέγραψαν τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στις κάλπες της 21ης Μαΐου του 2023, σε σύγκριση με τα ποσοστά τους στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2019.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει ποσοστό 0,53% και 30.849 ψήφους. Το 2019 το ποσοστό της ήταν 0,41% και 23.239 ψήφοι. Το ΚΚΕ(μ-λ) αγγίζει το 0,22% με 12.557 ψήφους, έναντι 0,14% και 7.760 ψήφους το 2019. Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγράφει ποσοστό 0,07% και 3.852 ψήφους, ενώ πριν τέσσερα χρόνια είχε 0,05% και 2.706 ψήφους. Η ΟΚΔΕ συγκεντρώνει 0,03% και 1.896 ψήφους. Το ποσοστό είναι ανάλογο με το 2019 (επίσης 0,03%), ενώ οι ψήφοι που έλαβε τότε ήταν 1.576. Τέλος, η ΟΑΚΚΕ (που δεν είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2019) συγκεντρώνει ποσοστό 0,02% και 997 ψήφους.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon