cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 19.05 2024

Ας μιλήσουμε λίγο για… κοστολογημένα προγράμματα

Μας είχαν ζαλίσει τα αυτιά και ο… Αυτιάς επίσης για το δήθεν μη κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά όπως αποδεικνύεται το μόνο μη κοστολογημένο πρόγραμμα είναι αυτό της ΝΔ!!!

Ας μιλήσουμε λίγο για… κοστολογημένα προγράμματα

Στον δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες έχει φουντώσει ξανά η κουβέντα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της… κοστολόγησης των προγραμμάτων. Στην αρχή είδαμε διάφορα στελέχη της ΝΔ να παρουσιάζουν στα τηλεοπτικά πάνελ “εξελόχαρτα”, χωρίς σφραγίδες, χωρίς τίποτα, με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν κοστολογημένο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Μετά βγήκε το ίδιο το ΓΛΚ και είπε ότι δεν έχει προβεί στην κοστολόγηση κανενός προγράμματος κόμματος, οπότε ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε το ψέμα της ΝΔ για ακόμα μια φορά. Βέβαια και αυτή η είδηση, όπως και τόσες άλλες, θάφτηκε από τα ΜΜΕ της ενημέρωσης 107.

Και τώρα που πάμε για τον… “δεύτερο γύρο” των εκλογών έχουμε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που, μετά τον “χτύπο” της διαφοράς των 20 μονάδων από την ΝΔ, ξύπνησαν και τολμούν να ρωτούν τα στελέχη της ΝΔ για το κόστος του προγράμματος του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι απαντήσεις των νεοδημοκρατών επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι φανταζόμασταν (όσοι δεν έχει γίνει το μυαλό μας σούπα δηλαδή από την ενημέρωση 107). Τι δηλαδή; Μα ότι μιλάμε για μια ακόμα “μούφα” της ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, το δήθεν… κοστολογημένο πρόγραμμα της ΝΔ με βάση τον κ. Σκυλακάκη κοστίζει 22 δισ. την 4ετια (5.5 δισ. τον χρόνο), ενώ με βάση τον κ. Χατζηδάκη κοστίζει 8.9δισ. την 4ετια (2.2 δισ. τον χρόνο), ενώ με βάση τον κ. Πλεύρη κοστίζει 4δισ. την 4ετια (1 δισ. τον χρόνο), ενώ τέλος ο κ. Σπανάκης αναφέρει ότι το πρόγραμμα της ΝΔ κοστίζει 8 με 9 δισ. έτσι… γενικά!!!

Αντιλαμβάνεστε το δούλεμα ή είστε από αυτούς που δεν κοιτάτε μόνο τα λεφτά, αλλά βλέπετε την ζωή λίγο πιο… ολιστικά και κυρίως σας ενδιαφέρει μόνο να απολαμβάνετε την καταπληκτική ποιότητα ζωής και… “αυτά” τα οικονομικά δεν είναι για εσάς;

Βέβαια, όταν η κουβέντα πηγαίνει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θυμάστε ξαφνικά ότι είστε οικονομολόγοι και μάλιστα τέτοιοι που αισθάνεστε και αδικημένοι διότι σας έκλεψαν πέρυσι το Νόμπελ οι Μπεν Μπερνάνκι, Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίμπβιγκ. Σωστά; Καλά το φαντάστηκα…

Και βέβαια, όταν κουβέντιαζαν τα στελέχη της ΝΔ για πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι έλεγαν ο καθένας και τα δικά του νούμερα. Ο Σταϊκούρας έλεγε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κόστιζε 23.5δισ, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε την μια ότι κοστίζει 45δισ, αλλά στην συνέχεια το ανέβασε στα 70δισ για να έρθει στο τέλος ο Σκέρτσος και να μας πει ότι είναι 83 δισ. Και όλη αυτή η κουβέντα, αν και σοβαρή, διότι αφορά τις ζωές μας, είναι και λίγο αστεία. Και φυσικά θυμίζει και τα περίφημα 100 δισ που μετά έγιναν και 200δισ… Βαρουφάκη, τα οποία επίσης και δεν προκύπτουν από πουθενά.

Από “παπάτζα” σε “παπάτζα” και Άγιος ο Θεός. Αλλά μόλις ο Τσίπρας τους είπε να πάρουν τα προγράμματά τους και να πάνε στο ΓΛΚ να τα κοστολογήσουν και μετά να πάνε σε debate να τα κουβεντιάσουν ο κ. Μητσοτάκης δια στόματος Σκέρτσου ακολούθησε την γνωστή μέθοδο του στρίβειν δια του αρραβώνος. Τι πιο σύνηθες να συμβεί;

Και τελικά βρε παιδιά μάθαμε πόσο κοστίζει το πρόγραμμα του κάθε κόμματος;

Για τον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζαμε ήδη από το φθινόπωρο του 2022 ότι το σκέλος των δαπανών υπολογίζεται σε 9,35 δισ. ευρώ ενώ την ίδια στιγμή τα έσοδα υπολογίζονται σε 3,74 δισ., τα οποία προκύπτουν στον μεγαλύτερό τους βαθμό από την φορολόγηση των μερισμάτων και των καθαρών υπερκερδών των εταιριών παραγωγής ενέργειας, διύλισης και εμπορίας πετρελαίου και παροχής αερίου. Οπότε κάνοντας τον λογαριασμό προκύπτει ένα πρόγραμμα κόστους 5,61 δισ. ευρώ.

Για την Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με το πλήρως κοστολογημένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο καταρτίστηκε από τα στελέχη που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισαν το χρέος και τακτοποίησαν τα δημόσια οικονομικά με χρηστή διαχείριση, δημιουργώντας το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ (χωρίς να ξεχνάμε και τις δικές μας σκληρές θυσίες προφανώς, τις οποίες όμως βλέπουμε τώρα να καταλήγουν με απευθείας αναθέσεις σε ποιος ξέρει ποιες δεξιές τσέπες κολλητών και δικών τους παιδιών), το δήθεν… κοστολογημένο πρόγραμμα πρόκειται για ένα ακόμα… ευχολόγιο.

Μάλιστα, θα πρέπει σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι ποτέ δεν έχει δημοσιευθεί μια αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό το λόγο ακούμε και τα διαφορετικά ποσά ακόμα και από τα κορυφαία στελέχη της. Και πώς το αντικρούει αυτό η ΝΔ; Αναφέροντας τάχα μου ότι το πρόγραμμά τους εμπεριέχεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλαν στην ΕΕ.

Για έλα μου όμως που το μόνο μέτρο που έχει εξαγγείλει η ΝΔ και που έχει συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο είναι οι αλλαγές στο μισθολόγιο. Όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη (αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση δαπανών για την Υγεία κλπ) δεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σ’ αυτό το σημείο επίσης να τονίσουμε ότι, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής, αποδείχθηκε ότι ένα σημαντικό μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών δεν εμπεριέχεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Και βασικά τώρα που ο άρχοντας Κυριάκος μάζεψε ένα 40άρι από τον σοφό λαό… μην περιμένετε πολλά – πολλά… άντε ένα κουπονάκι το 2027 και άντε γεια σας κορόιδα…

Βtw, φίλοι μου μεσαιοταξίδες, μιας και το θυμήθηκα, κανένα νέο market pass και fuel pass θα παίξει; Ξέρει κανείς;

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon