cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 17.05 2024

Μια ηχηρή απουσία στην “φιέστα” Αυγενάκη στο Επιμελητήριο

Εντυπώσεις προκάλεσε η “απουσία” του Πρίαμου Ιερωνυμάκη από την διευρυμένη “σύσκεψη” του Υπουργού κ. Αυγενάκη με εκπροσώπους των αγροτών της Κρήτης. Γιατί δεν πήγε;

Μια ηχηρή απουσία στην “φιέστα” Αυγενάκη στο Επιμελητήριο

Ασφαλώς και συστάσεις για τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη δεν χρειάζονται. Όλοι θυμόμαστε πως όποτε υπήρχε λόγος διεκδίκησης ή διαμαρτυρίας από τους αγρότες της Κρήτης, ο Πρίαμος δεν δίσταζε να μπει μπροστά, σέρνοντας το χορό των κινητοποιήσεων. Μετά ήρθε η Νέα Δημοκρατία στα πράγματα αλλά και ο κορωνοϊός που είχε ως αποτέλεσμα να ατονήσουν όλα και κυρίως τα κινήματα. Και το αγροτικό. Ενδιάμεσα βέβαια ο ίδιος είχε θελήσει να αποστασιοποιηθεί από τα “πράγματα” δίνοντας χώρο και τόπο στα… νιάτα για να συνεχίσουν.

Και είδαμε πόσο καλά εξελίχθηκε αυτό. Τυριά, καλιτσούνια και διάφορα άλλα πεσκέσια στο γραφείο των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στην Πρωτεύουσα.

Και τώρα που οι συνθήκες και τα προβλήματα είναι… ανυπέρβλητα, βάλε λίγο το “αγωνιστικό” αίμα που βράζει, βάλε λίγο το φιλότιμο, βάλε λίγο την αγωνία για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, βάλε όμως και την πίεση από κάποια κρητικά ΜΜΕ –εδώ θα ευλογήσουμε και τα δικά μας γένια– φαίνεται να βγαίνει ξανά μπροστά δυναμικά. Βέβαια, τώρα οι ρόλοι είναι διαφορετικοί.

Ο Πρίαμος έχει πλέον θεσμικό ρόλο, ως Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου για θέματα ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, οπότε και η “δράση” δεν μπορεί να είναι ίδια με πριν. Και εκεί ξεκινούν τα δύσκολα. Και αυτό διότι ο θεσμικός ρόλος φαίνεται να σκοντάφτει στην ίδια την Περιφέρεια Κρήτης και συγκεκριμένα στις… επιστημονικές επιτροπές της.

Επιτροπές οι οποίες από ότι φαίνεται βάζουν “εμπόδια” -γιατί άραγε να συμβαίνει κάτι τέτοιο;- με τους “φακέλους” τους για την μειωμένη ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη.

Ο κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης ισχυρίζεται ότι ο φάκελος για την ακαρπία δεν έχει τα πραγματικά στοιχεία για την ελαιοπαραγωγή, ενώ και ο φάκελος του περονόσπορου, σύμφωνα με τον ίδιο ξανά, εμφανίζεται ατεκμηρίωτος. Και κάπως έτσι τίθεται ένα βασικό ερώτημα…

Με ατεκμηρίωτους φακέλους για τον περονόσπορο ή με φακέλους με στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό πρόβλημα της ακαρπίας για την Κρήτη, πώς θα δοθεί αποζημίωση στους πληγέντες;

Αυτό είναι η μια πλευρά του “νομίσματος”, ενώ η άλλη -εξίσου σημαντική- αφορά τις κινητοποιήσεις, τον συντονισμό και την οργάνωση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος της Κρήτης. Εκεί αν και ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης έχει αποσυρθεί θέλησε να κάνει κάποιες κινήσεις, χωρίς να “καπελώσει” βεβαίως κανέναν, με σκοπό να πάρει μπρος ξανά το αγροτικό κίνημα και ο αγροτοσυνδικαλισμός της Κρήτης.

Σ’ αυτό το σημείο θυμίζουμε ότι ήταν εκείνος που μπήκε μπροστά για να γίνει η σύσκεψη στην ΕΑΣΗ την περασμένη βδομάδα μέσα από την οποία προέκυψε και το “ραντεβού” του Υπουργού κ. Αυγενάκη με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου το Σάββατο 10/2.

“Ραντεβού” που όμως στην συνέχεια πήρε την μορφή διευρυμένης σύσκεψης, για να δούμε στο τέλος μια ακόμα “φιέστα” Αυγενάκη με ομιλίες, ευχολόγια, υποσχέσεις και… ευχαριστίες.

Και προφανώς η “είδηση” από αυτή την εκδήλωση δεν ήταν τόσο η ομιλία Αυγενάκη, όσο η ηχηρή “απουσία” του Πρίαμου Ιερωνυμάκη. Απουσία που έχει και την εξήγηση της…

“Εγώ σε φιέστες δεν πηγαίνω, τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Κρήτης δεν λύνονται με ωραίες ομιλίες και δηλώσεις, θέλουν άμεσες λύσεις”, μας τόνισε ο κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Από την μια λοιπόν έχουμε υπουργούς, ομιλίες, φιέστες, θεατές και πρόθυμα ΜΜΕ που σιωπούν και από την άλλη έχουμε και εκείνους που επιμένουν να μιλούν για τα πραγματικά προβλήματα ζητώντας άμεσες λύσεις.

Και μπορεί βέβαια ο θεσμικός τους ρόλος να τους “περιορίζει” ελαφρώς, παρόλα αυτά βλέπουμε ότι υπό το βάρος των συνθηκών δεν διστάζουν να πάνε “κόντρα” και αυτό μόνο στα θετικά μπορεί να καταλογιστεί…

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Υ.Γ. Το μόνο που μένει να συμβεί είναι να δώσει το “παρόν” δυναμικά και ο απλός αγροτικός κόσμος της Κρήτης και φυσικά να ενταθεί η προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης, διαφορετικά οποιαδήποτε διεκδίκηση θα καταλήγει πάντα σε ένα παιχνίδι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο… όπως λέει και το γνωστό άσμα.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon