cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Ο Κυριάκος υποσχέθηκε αλλά ο Σολτς έχει άλλα σχέδια

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια προεκλογικά, προκειμένου να επανεκλεγεί, μπορεί ο κόσμος να τον πίστεψε και να του έδωσε σχεδόν 41%, όμως ο καγκελάριος της Γερμανίας απάντησε: μη φάτε, έχουμε γλαρόσουπα…

Ο Κυριάκος υποσχέθηκε αλλά ο Σολτς έχει άλλα σχέδια

Νωρίς, νωρίς φαίνεται ότι θα απογοητευτούν όσοι ψήφισαν τη ΝΔ στις εκλογές τις 21ης Μαΐου, πιστεύοντας τις υποσχέσεις της ΝΔ για χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και άλλα τέτοια.

Υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους επιχειρηματολόγησε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES), τάχθηκε σαφώς υπέρ της επιστροφής στη λιτότητα του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε ότι «έχουμε ανάγκη μια συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μειώσουμε και πάλι τα σημερινά υψηλά επίπεδα χρέους ώστε οι πολίτες να έχουν τη βεβαιότητα πως το κράτος τους μπορεί να δρα σε καιρούς κρίσης».

Η Γερμανία έχει απορρίψει τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, να αρνείται οποιαδήποτε αποδυνάμωση του συμφώνου σταθερότητας.

Άλλωστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, η εφαρμογή του οποίου ανεστάλη το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19, απαιτεί από τα κράτη μέλη να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% και δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει πως, ότι παροχές έδωσε ήδη η ΝΔ κατά το προηγούμενο έτος, θα είναι και οι τελικές.
Γιατί; Γιατί μέχρι και φέτος υπήρχε αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας οπότε υπήρχε μια σχετική άνεση για κάποιες τελευταίες παροχές, χωρίς να δίνεται σημασία στο έλλειμα, και οι οποίες, ως δια μαγειάς, ήταν πριν τις εκλογές.

Πλέον, θα πρέπει τα κράτη-μέλη να επανενεργοποιήσουν το Σύμφωνο, προκειμένου να υπάρξει εξισορρόπηση του χρέους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δηλαδή, οι χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία που υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης, καθώς και οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μάλλον θα παραμείνουν υποσχέσεις, καθώς η Γερμανία ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια υποχρεωτική συμφωνία.

Άλλωστε και από την πλευρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξήγησε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες που προτείνονται έχουν βασιστεί σε τέσσερις βασικούς τομείς:

απλότητα, ιδιοκτησία, διασφαλίσεις και, το πιο σημαντικό, επιβολή.

Το καταλάβαμε; Θέλουμε, δεν θέλουμε θα μας επιβληθεί και μάλιστα μέχρι τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon