cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 05.05 2024

Οι αγρότες όλης της Ευρώπης ξεσηκώνονται και ο Αυγενάκης βλέπει «κομματικές κινητοποιήσεις»

Από το Βερολίνο στο Παρίσι και από τη Βαρσοβία στο Άμστερνταμ, τα στοιχεία των συνθηκών διαφέρουν αλλά η δομή της κρίσης είναι η ίδια. Είναι η συνέπεια μιας ανησυχητικής λογικής, μιας ευρωπαϊκής αγροτικής αποανάπτυξης…

Οι αγρότες όλης της Ευρώπης ξεσηκώνονται και ο Αυγενάκης βλέπει «κομματικές κινητοποιήσεις»

Έκδηλη είναι η ανησυχία στη Γαλλία έναντι του ενδεχόμενου γενίκευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων που ήδη είναι αισθητές στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία κ.ά.

Όπως άλλωστε επισημαίνει η εφημερίδα Figaro: «Από το Βερολίνο στο Παρίσι και από τη Βαρσοβία στο Άμστερνταμ, τα στοιχεία των συνθηκών διαφέρουν αλλά η δομή της κρίσης είναι η ίδια. Είναι η συνέπεια μιας ανησυχητικής λογικής, μιας ευρωπαϊκής αγροτικής αποανάπτυξης που δεν λέει το όνομά της».

Το γεγονός ότι στη Γερμανία κινητοποιούνται σχεδόν από κοινού τόσο ο αγροτικός τομέας όσο και ο τομέας των μεταφορών θυμίζει στη Γαλλία τις διαδηλώσεις και τις ταραχές με τα «κίτρινα γιλέκα» όπου πρωταγωνιστές ήταν οι δύο αυτές επαγγελματικές κατηγορίες.

Προς το παρόν στη Γαλλία οι κινητοποιήσεις των αγροτών, με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους της ενέργειας, φορολογικές απαλλαγές και μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό μόνο ενός αυτοκινητόδρομου.

Όπως λίγο-πολύ στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στη Γαλλία στόχος των κινητοποιήσεων είναι οι Βρυξέλλες και η «Πράσινη Συμφωνία» για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις «που δεν λαμβάνουν μέτρα» για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής.

Και έχεις και τον κ. Αυγενάκη να προκαλεί τους Έλληνες αγρότες χαρακτηρίζοντας τις πιθανές αγροτικές κινητοποιήσεις στην χώρα μας ως «κομματικά υποκινούμενες» τονίζοντας μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει στους έλληνες αγρότες όλα αυτά που διεκδικούν το τελευταίο διάστημα οι γερμανοί συνάδελφοί τους.

«Όλα αυτά έχουν κομματικό πρόσημο. Είναι υποκινούμενη η όλη προσπάθεια», υπογράμμισε ο υπουργός και έκανε λόγο για «βραχυκύκλωμα» σε ό,τι αφορά τα πιθανά αιτήματα.

Εξήγησε δε ότι στα αιτήματά τους όσα αναφέρουν, ή έχουν ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση ή δρομολογούνται, όπως η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που σε λίγο διάστημα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση.

«Σε όλους αυτούς που λένε, δείτε τι κάνουν στη Γερμανία, εμείς απαντούμε, δείτε τι διεκδικούν στη Γερμανία και τι συμβαίνει στη χώρα μας. Εμείς πολύ έγκαιρα καταφέραμε να βάλουμε τάξη και να απαντήσουμε σε αυτά που διεκδικούν σήμερα οι αγρότες στη Γερμανία», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προπαγάνδα, δηλαδή, ευρωπαϊκών διαστάσεων…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon