cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Τα “ντεσουδάκια” της εκλογής Μαρινάκη στην ΠΕΔ Κρήτης…

Αναμφισβήτητα η εκλογή Μαρινάκη στην ΠΕΔ φέρει την υπογραφή Καλοκαιρινού, αλλά ποια είναι τα υπόλοιπα έξτρα “ντεσουδάκια” που προκύπτουν από την θαρραλέα “τακτική” του Δημάρχου Ηρακλείου;

Τα “ντεσουδάκια” της εκλογής Μαρινάκη στην ΠΕΔ Κρήτης…

Λοιπόν… θα το παραδεχτώ… αυτό δεν το είδα να έρχεται… Εντάξει, ο νέος δήμαρχος Ηρακλείου έχει τον τρόπο του να μας κρατά σε “εγρήγορση” και κυρίως να μας ξαφνιάζει με τις επιλογές του. Ο λόγος για το “σκηνικό” που “έπαιξε” στην ΠΕΔ με την εκλογή του νέου Προέδρου της.

Καταρχάς να τα πιάσουμε τα πράγματα με μια σειρά, κάνοντας και μια ας το πούμε σύντομη “αναδρομική” κριτική. Ναι, θα το πω – γράψω γιατί θα σκάσω αν δεν το κάνω.

  • Είναι δυνατόν να είχαμε για Πρόεδρο της ΠΕΔ, δηλαδή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, κάποιον που δεν ήταν δήμαρχος;

Να το κάνω λίγο πιο “kinky” ακόμα για να ολοκληρώσω και την “αναδρομική” κριτική μου και να περάσω στο επόμενο επεισόδιο;

  • Είναι δυνατόν να είχαμε για Πρόεδρο της ΠΕΔ κάποιον που όχι μόνο δεν ήταν δήμαρχος αλλά λίγες εβδομάδες πριν είχε καταψηφιστεί κιόλας και από τους δημότες του μεγαλύτερου δήμου της Κρήτης;

Και επειδή δεν κρύβομαι καθόλου, αναφέρομαι στην περίπτωση Κουράκη, ο οποίος μετά την δεύτερη ήττα του στις δημοτικές εκλογές του 2019 χρησιμοποίησε την ΠΕΔ για να κρατηθεί, κυρίως επικοινωνιακά, στα πράγματα. Τώρα, όπως μαθαίνω, ο κύριος Κουράκης έχει βρει άλλο “πόστο” για να μας απασχολήσει ξανά πολιτικό-επικοινωνιακά. Κλείνει η παρένθεση, περισσότερα για τον κύριο Γιάννη δεν θα σας μαρτυρήσω τώρα.

Επιστρέφουμε στο σήμερα όπου θα έχουμε ξανά έναν δήμαρχο ως Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, με την ΠΕΔ πλέον να μην λειτουργεί μόνο ως ένα επικοινωνιακό όχημα αλλά και ως ένα πιο ουσιαστικό εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό μένει να το δούμε και στην πράξη πως θα πάει… το κρατάμε όμως ως ένα πρώτο θετικό βήμα.

Ας δούμε λίγο τώρα και τα πρόσωπα, τις επιλογές, τις τακτικές και τα “ντεσουδάκια” της εκλογής Μαρινάκη στην ΠΕΔ…

Οι υποψήφιοι, το ενιαίο ψηφοδέλτιο που δεν προέκυψε ποτέ και η… θαρραλέα τακτική Καλοκαιρινού

Μπορεί ο κ. Καλοκαιρινός αρχικά να εξέφρασε την πρόθεση να είναι επικεφαλής ενός ενιαίου ψηφοδελτίου, ωστόσο, στην πορεία και με δεδομένη την πρόθεση του Δημάρχου Ρεθύμνης να διεκδικήσει εξίσου την προεδρία της ΠΕΔ μπέρδεψε κάπως το πράγμα. Βάλτε στην εξίσωση και την υποψηφιότητα του Δημάρχου Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη.

Και κάπως έτσι φαινόταν ότι η μάχη για την ΠΕΔ θα ήταν σκληρή μέχρι το τέλος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες Καλοκαιρινού να “συνευρεθούν” οι 2 υποψήφιοι, Μαρινάκης και Δοξαστάκης, σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ώστε να μην βγει “τραυματισμένη” και η τοπική αυτοδιοίκηση της Κρήτης και να κερδίσει στην μάχη αυτή ο “συγκρητισμός”.

Βέβαια, η “ενότητα” που θα εξυπηρετούσε και τον… συγκρητισμό θα μπορούσε να προκύψει μόνο αν ο κ. Δοξαστάκης δεχόταν να αποσύρει την υποψηφιότητα του, κάτι που όχι μόνο δεν είδαμε να συμβαίνει, αλλά αντιθέτως υπήρξε και η βεβαιότητα ότι η μάχη θα δινόταν και θα δινόταν μέχρι τέλους.

Για έλα όμως που ο νέος Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός μας ξάφνιασε με την τακτική του και την στάση του να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ του Δήμαρχου Ρεθύμνης, την ίδια στιγμή που θα μπορούσε πολύ απλά να ακολουθούσε μια κάπως πιο safe επιλογή, αυτή του κ. Δοξαστάκη, χωρίς να πάει “κόντρα” στους… όμορους του Ηρακλείου Δήμους και γενικά σε όλους τους Δημάρχους της Ανατολικής Κρήτης.

Αν όμως ο Καλοκαιρινός επέλεγε να στηρίξει το ψηφοδέλτιο Δοξαστάκη, ναι μεν δεν θα τον “κατηγορούσε” κανείς, που θα έκανε ότι και όλοι οι άλλοι Δήμαρχοι της Ανατολικής Κρήτης, αλλά η επιλογή αυτή θα έβρισκε στην συνέχεια “τοίχο” στον δρόμο για τον “συγκρητισμό” και την ενότητα των αυτοδιοικητικών μπροστά στα προβλήματα και τις συνολικές προκλήσεις της Κρήτης.

Αντιθέτως, ο κ. Καλοκαιρινός πήρε την δύσκολη και τολμηρή απόφαση να στηρίξει τον Δήμαρχο Ρεθύμνης βάζοντας στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια και δείχνοντας ότι ως δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της Κρήτης επιλέγει να δει την Κρήτη στο σύνολο της, χωρίς να ακολουθεί το “διχαστικό” γεωγραφικό μοντέλο του παρελθόντος, επιβεβαιώνοντας παράλληλα και στην πράξη ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για τον “συγκρητισμό”.

Και όχι μόνο αυτό… αλλά διαθέτει και την πολιτική οξυδέρκεια ώστε να καταφέρει, έχοντας βάλει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του στην σαρωτική επικράτηση του Δημάρχου Ρεθύμνου, να “εκλέξει” και τους 6 δημοτικούς συμβούλους του που έριξε στην μάχη της κάλπης.

Ο λόγος για τους Γιώργο Βουρεξάκη, Ιωάννα Καλονάκη, Ανέστη Κιούλπαλη, Γιώργο Καραντινό, Τάσο Τσατσάκη και Γιάννη Σμπώκο…

Συνοψίζοντας… τα “ντεσουδάκια”… έχουμε Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, έναν εκλεγμένο Δήμαρχο. Και φυσικά έχουμε και έναν δήμαρχο του μεγαλύτερου Δήμου της Κρήτης που τόλμησε να κάνει την υπέρβαση, του βγήκε, και τώρα φυσικά μπορεί να τους κοιτάζει όλους κατάματα…

Και για το “κλείσιμο” δείτε και μερικά χαρακτηριστικά… φωτογραφικά “ντεσουδάκια”…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon