cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 19.05 2024

Τέλος το πενθήμερο μετά τις Ευρωεκλογές

Στην Ευρώπη συζητούν για τετραήμερη εργασία με τις ίδιες απολαβές και στην Ελλάδα το πλαίσιο του εργασιακού καθεστώτος πάει στην αντίθετη κατεύθυνση…

Τέλος το πενθήμερο μετά τις Ευρωεκλογές

Από την 1η Ιουλίου θεσπίζεται για χιλιάδες εργαζόμενους η υποχρεωτική 6ήμερη εργασία, με απόφαση του εργοδότη (διευθυντικό δικαίωμα).

Όπως εξηγεί ο εργατολόγος και καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, η 6ήμερη απασχόληση αφορά σε δύο κατηγορίες επιχειρήσεων που εφαρμόζουν πενθήμερο: Σε επιχειρήσεις-εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε 5ήμερη εβδομαδιαία εργασία και σε επιχειρήσεις-εκμεταλλεύσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες από Δευτέρα έως Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε 5ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερο αυξημένο φόρτο εργασίας.

Η αμοιβή των εργαζομένων για την απασχόληση κατά την έκτη ημέρα θα είναι ίση με το ημερομίσθιό τους, προσαυξημένο κατά 40%.

Ο κ. Μητρόπουλος επισημαίνει ότι «η εξαήμερη εργασία, ως διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εκμεταλλεύσεις, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη συναίνεση των εργαζομένων, είχε αρχικά προβλεφθεί να εφαρμοστεί από 1-3-2024. Όμως, λόγω των Ευρωεκλογών και της μεγάλης αναστάτωσης που έχει προκαλέσει στο σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η έναρξή της μετατέθηκε για 1 Ιουλίου 2024».

Ανατροπή του θεσμικού πλαισίου για το πενθήμερο

Με τα άρθρα 25 και 26 του ν. 5053/2023 (ΦΕΚ Α 158) με τίτλο «Για την ενίσχυση της εργασίας-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019-Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας- Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» επαναρυθμίστηκε, με ευνοϊκότερο -για τη μεσαία και μεγάλη εργοδοσία- θεσμικό πλαίσιο, η απασχόληση κατά την έκτη (6η) ημέρα σε δύο κατηγορίες επιχειρήσεων που εφαρμόζουν πενθήμερο:

α)σε επιχειρήσεις-εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε 5ήμερη εβδομαδιαία εργασία και

β)σε επιχειρήσεις-εκμεταλλεύσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες από Δευτέρα έως Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε 5ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερο αυξημένο φόρτο εργασίας.

Η αμοιβή των εργαζομένων για την απασχόληση κατά την έκτη ημέρα θα είναι ίση με το ημερομίσθιό τους, προσαυξημένο κατά 40%.

Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 5053/2024 διευρύνθηκε κατά πολύ ο κύκλος των επιχειρήσεων που μπορούν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά την ημέρα της Κυριακής και τις αργίες, με πρόσθετη προσαύξηση, πέραν του ημερομισθίου, ίση με 115% (40% + 75%).

Προς περαιτέρω εξειδίκευση των ανωτέρω δύο ρυθμίσεων, που έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε ευρύτερες τάξεις εργαζομένων, εκδόθηκε η υπ’αριθ. 113169/28-12-2023 απόφαση (ΦΕΚ Β 7421) του τέως υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Γεωργιάδη, με την οποία τροποποιήθηκε η υπ’αριθ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Χατζηδάκη.

Η εξαήμερη εργασία, ως διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εκμεταλλεύσεις, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη συναίνεση των εργαζομένων, είχε αρχικά προβλεφθεί να εφαρμοστεί από 1-3-2024. Όμως, λόγω των Ευρωεκλογών και της μεγάλης αναστάτωσης που έχει προκαλέσει στο σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η έναρξή της μετατέθηκε για 1 Ιουλίου 2024.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon