cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων;

1 στους 4 θέλει να διορθώσει την ψήφο της 21ης Μαΐου – Τι δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων για τις δυνάμεις των κομμάτων αλλά και για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων;

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων;

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τα κομματικά επιτελεία να προσπαθούν να προσελκύσουν στις «δεξαμένες» τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Τις τελευταίες ημέρες στον πολιτικό δημόσιο διάλογο κυριαρχούν θέματα όπως το θέμα της Ροδόπης με τη μουσουλμανική μειονότητα και την κόντρα μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη της ΝΔ μάλιστα να μην διστάζουν μάλιστα να παρουσιάζουν ακόμα και ψεύτικα χαρτιά Α4 για να υποστηρίξουν τα fake news τους, δείτε και το σχετικό εδώ: Ο Χάρης, ο χαμογελαστός, “πετσοκόβει” με το γάντι…

Υπάρχει ασφαλώς και το θέμα με την διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας που ήρθε στην επιφάνεια ξανά τις τελευταίες ημέρες με τον πιο τραγικό τρόπο μετά και τους θανάτους ασθενών λόγω ελλείψεων σε ασθενοφόρα και προσωπικό, ακόμα και σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα με κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα ακόμα πλήγμα για την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος επίσης δεν δείχνει να πηγαίνει τόσο καλά όσο είχαν εκτιμήσει το προηγούμενο διάστημα τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Και βέβαια ψηλά στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου εξακολουθεί να υπάρχει και το θέμα της ακρίβειας που γονατίζει χιλιάδες πολίτες και φέρνει τα περισσότερα νοικοκυριά σε κατάσταση απόγνωσης.

Παρόλα αυτά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν παρουσιάζουν δραματικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Το μόνο θέμα πλέον που εμφανίζει ενδιαφέρον είναι το πόσα κόμματα τελικά θα καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3% που θα τους ανοίξει την πόρτα της Βουλής.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε εφτακομματική Βουλή. Με εξαίρεση την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis που βλέπει την είσοδο 8 κομμάτων στην Βουλή.

Θυμίζουμε ότι το πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή καθορίζει και το ποσοστό που θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα προκειμένου να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

1 στους 4 θέλει να διορθώσει την ψήφο της 21ης Μαΐου

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων που θέλουν να διορθώσουν το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (64%) απάντησαν ότι θα ψηφίσουν ώστε να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ενώ το 24% για να το διορθώσουν.

Οι κάλπες είναι ξανά άδειες και μιλάμε για νέα εκλογική μάχη…

Οι πολιτικοί αρχηγοί δηλώνουν καθημερινά σε όλους τους τόνους ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο ενόψει της αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου, μιας και μιλάμε πλέον για μια νέα εκλογική μάχη, με τις κάλπες να είναι άδειες…

Κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων που δηλώνει ότι στις νέες εκλογές θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

Οι σταθεροί και οι… ευέλικτοι ψηφοφόροι

Στην τελευταία δημοσκόπηση (Alco) καταγράφεται η τάση για την μετακίνηση ψηφοφόρων.

Όπως φαίνεται, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το ΜέΡΑ25 με ποσοστό 32% των ψηφοφόρων να δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα στις 25 Ιουνίου. Εξίσου μεγάλο το ποσοστό αλλαγής ψήφου για τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης (24%) και της Πλεύσης Ελευθερίας (17%).

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ το 83,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει το ίδιο κόμμα, τη στιγμή που το 13,6% σκέφτεται να αλλάξει την ψήφο του στην προσεχή κάλπη του Ιουνίου. Σταθερότητα εμφανίζουν με ποσοστό 94,1% οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μεγαλύτερη διάθεση μεταβλητότητας της ψήφου ανιχνεύεται στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 13,4% και του ΠΑΣΟΚ με 12,2%.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon