cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Υπάρχει σχέδιο ή απλά θα δώσουμε δισ ευρώ ξανά στους φίλους μας;

Θέλουν να κλείσουν στην Κρήτη τις αεροστροβιλικές μονάδες αλλά αγοράζουν από την ΤΕΡΝΑ 3 τέτοιες για να τις φέρουν στο νησί!!! Τέλειο;

Υπάρχει σχέδιο ή απλά θα δώσουμε δισ ευρώ ξανά στους φίλους μας;

Θέλουν να κλείσουν στην Κρήτη τις αεροστροβιλικές μονάδες αλλά αγοράζουν από την ΤΕΡΝΑ 3 τέτοιες για να τις φέρουν στο νησί!!!

Η μεγάλη μπίζνα στη χώρα μας παίζεται στο χώρο της ενέργειας και κάτω από τη μύτη μας.

Διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες πως έγινε deal ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την εξαγορά της μονάδας της «ΗΡΩΝ 1», από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, και τη μεταφορά της στην Κρήτη.

Η «ΗΡΩΝ 1» αποτελείται από τρεις αεροστροβιλικές μονάδες, συνολικής ισχύος 147 Μεγαβάτ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκατεστημένη στη Θήβα.

Ισχυρίζονται πως θα τη φέρουν στην Κρήτη για να καλύψει το φετινό καλοκαίρι τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Επίσης μάθαμε πως σε σύσκεψη υπό το ΥΠΕΝ, αποφασίστηκε πως το 75% της αποζημίωσης για τη λειτουργία της μονάδας αυτής στην Κρήτη θα προέρχεται από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Από το CAPEX της ΔΕΗ θα καλύπτεται το υπόλοιπο 25%, με απόσβεση 10ετίας ή έως το 2030, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει η ΡΑΑΕΥ.

Καθώς η φόρμουλα της αποζημίωσης εμπίπτει στις κρατικές ενισχύσεις, για το εν λόγω σχήμα στήριξης θα απαιτηθεί η έγκριση της Κομισιόν.

Δηλαδή αν καταλάβαμε καλά στην Κρήτη αυτή τη στιγμή, με πρόσχημα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας, έγινε η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση με την Πελοπόννησο, εκτελείται η μεγάλη από την Αττική.

Έχουν αλλάξει τα πλάνα για τις ΑΠΕ γεμίζοντας με ανεμογεννήτριες το νησί, σχεδιάζουν και πλωτά αιολικά και επιπλέον θα μας κουβαλήσουν και την «ΗΡΩΝ 1» γιατί προφανώς πρέπει να σκάσουμε λίγο χρήμα ακόμα στην ΤΕΡΝΑ.

Εδώ μας έλεγαν πως θα κάνουν τις διασυνδέσεις για να κλείσουν οι μονάδες που έχουμε στο νησί με αεροστροβίλους και τώρα θα κουβαλήσουν την «ΗΡΩΝ 1» που είναι αυτό ακριβώς το πράγμα;

Ούτε το μέγεθος της Κίνας να είχε η Κρήτη για να χρειάζεται τόση παραγωγή ενέργειας.

Πότε θα μας εξηγήσει κάποιος απ αυτούς που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις, αν υπάρχει και ποιος είναι ο σχεδιασμός, πόση ενέργεια χρειαζόμαστε για να γίνονται όλα αυτά;

Η μετατροπή της Κρήτης σε μπαταρία είναι το τελικό ζητούμενο;

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon