cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

Οι δύο ταχύτητες του ελληνικού τουρισμού και οι περιφέρειες-πρωταθλήτριες

Οι δύο ταχύτητες του ελληνικού Τουρισμού το 2022 -Τρεις Περιφέρειες πρωταθλήτριες της τουριστικής βιομηχανίας – Συνεισφέρουν το 65% των τουριστικών εσόδων – Η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού η Κρήτη υποδέχθηκε το 16% των επισκέψεων το 2022…

Οι δύο ταχύτητες του ελληνικού τουρισμού και οι περιφέρειες-πρωταθλήτριες

Γκάζι και… φρένο πάτησε ο ελληνικός τουρισμός το 2022, όπως αυτό αποτυπώνεται από τα στοιχεία που δημοσίευσε το ερευνητικό εργαλείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το IΝΣΕΤΕ, για τη χρονιά του 2022, που ουσιαστικά ήταν αυτή η οποία επανέφερε τις ισορροπίες στην ελληνική τουριστική οικονομία, μετά το σοκ της πανδημίας στις τουριστικές αφίξεις και τα έσοδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 ανέδειξε ως πρωταθλητές της τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα τρεις περιφέρειες, από τις 13, που είναι αυτές που τελικά σηκώνουν “το κάρο” για τον ελληνικό τουρισμό.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρεια Κρήτης και Περιφέρεια Αττικής συνεισφέρουν το 65% των τουριστικών εσόδων της χώρας και υποδέχονται τους μισούς και πλέον επισκέπτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ισομερή διάχυση του εισοδήματος από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη.

Η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού η Κρήτη υποδέχθηκε το 16% των επισκέψεων που καταγράφηκαν στις Περιφέρειες της Ελλάδας το 2022, σημειώνοντας μείωση κατά 3% σε σύγκριση με το 2019 (από 5,3 εκατ. σε 5,1 εκατ.).

Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές εισπράξεις της εν λόγω περιφέρειας το 2022 αυτές διαμορφώθηκαν στα από 3,6 δισ. ευρώ σε 3,7 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 2% σε σύγκριση με το 2019. Μάλιστα η Μέση Δαπάνη αυξήθηκε κατά 5% από 681 ευρώ σε 716 ευρώ.

Σε σχέση με τα ποιοτικά στοιχεία στον τομέα της διαμονής, συνολικά η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των πελατών ξενοδοχείων, με βαθμολογία 87% στο συνολικό δείκτη ικανοποίησης-GRI με βάση τις σχετικές κριτικές.

Τέλος, ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας, με αρχαίους αλλά και σύγχρονους πόρους, καθώς και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στους ελληνικούς προορισμούς αποτυπώνονται σε όλες τις Περιφέρειες.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα υπάρχουν 867 παραδοσιακοί οικισμοί, με τους περισσότερους να βρίσκονται στις Κυκλάδες (163), την Πελοπόννησο (149), την Κρήτη (99) και τα Ιόνια Νησιά (84).

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon