cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Οι τουρίστες έρχονται αλλά δεν βολτάρουν

Εντάξει οι τουριστικές αφίξεις δείχνουν να είναι αυξημένες αλλά οι τουρίστες που έρχονται δεν μετακινούνται και πολύ. Και πως να μετακινηθούν με τέτοιες τιμές βενζίνης;

Οι τουρίστες έρχονται αλλά δεν βολτάρουν

Τα πρώτα στοιχεία από τους διάφορους τουριστικούς προορισμούς δείχνουν πως υπάρχει μια αισθητή αλλαγή στις συνήθειες των τουριστών. Ειδικά στους προορισμούς που το αυτοκίνητο είναι αναγκαίο για τις περιηγήσεις των επισκεπτών. Εκεί λοιπόν οι τουρίστες φαίνεται να περιορίζουν και το αυτοκίνητο αλλά και τις μετακινήσεις τους. Με ότι αυτό βέβαια συνεπάγεται και στην… κίνηση του χρήματος.

Και αν και στα νησιά και τις Κυκλάδες συναντάς τις πιο “καυτές” τιμές στην αμόλυβδη το πρόβλημα εντοπίζεται αλλού, όπως μάλιστα αναφέρει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης στο CNN Greece.

«Στα νησιά των Κυκλάδων οι τιμές είναι μεν περισσότερο αυξημένες ωστόσο εκεί, οι αποστάσεις είναι μικρές. Οι τουρίστες που νοίκιαζαν ένα αυτοκίνητο για λίγες μέρες συνεχίζουν να το κάνουν, παρά την αυξημένη τιμή της βενζίνης. Εντονότερο ωστόσο είναι το πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές στην ηπειρωτική χώρα, καθώς και τα μεγάλα νησιά. Εκτιμούμε ότι θα φανεί με τους τουρίστες που φτάνουν από γειτονικές χώρες για διακοπές, στις περιοχές της Ελλάδας από τη Λάρισα και πάνω. Όπως επίσης και στην Πελοπόννησο» σημειώνει στο CNN Greece ο κ. Κιούσης.

Κόβουν τις εκδρομές στην Κρήτη

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, με τον πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Ηρακλείου Λυκούργο Σαμόλη να περιγράφει στο CNN Greece, πως οι τουρίστες που έρχονταν για 10 μέρες και έκαναν τον γύρο του νησιού πλέον περιορίζουν τις μετακινήσεις τους και επιλέγουν συγκεκριμένους προορισμούς για να επισκεφθούν κατά την παραμονή τους στη χώρα μας.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουμε στα επίπεδα κατανάλωσης του 2019 αν και ο τουρισμός στο νησί είναι σε καλά επίπεδα. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να βάζουν 20 ευρώ βενζίνη και κάνουν λιγότερα χιλιόμετρα σε σχέση με το παρελθόν» προσθέτει.

Η καλή πορεία του τουρισμού δεν θα φανεί στο “ταμείο”

Ο προβληματισμός που εκφράζουν στελέχη της αγοράς από τον χώρο της εστίασης και του λιανεμπορίου ενόψει καλοκαιριού είναι έντονος, καθώς όπως σημειώνουν η αναμενόμενη πολύ καλή πορεία του τουρισμού κινδυνεύει να μην αποτυπωθεί στο «ταμείο».

Εάν όπως σημειώνουν, εκατομμύρια τουρίστες έρθουν στην χώρα μας και δεν καταναλώσουν αλλά είτε παραμείνουν κλεισμένοι στα ξενοδοχεία είτε περικόψουν τις μετακινήσεις και τις δαπάνες τους, το πλήγμα θα είναι μεγάλο για χιλιάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό για την τόνωση του τζίρου τους.

Άλλωστε στην καλή πορεία του τουρισμού φέτος, ποντάρουν πολλοί κλάδοι με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο και η εστίαση που την προηγούμενη διετία είχαν σημαντικές απώλειες λόγω πανδημίας.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon