cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Πρωτοποριακές κυτταρικές θεραπείες στην Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Πιστοποίηση μιας επαναστατικής ανοσοθεραπείας για την Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ…

Πρωτοποριακές κυτταρικές θεραπείες στην Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που αφορά τη χορήγηση CAR-T κυτταρικών θεραπειών σε ασθενείς με ειδικές κατηγορίες Λεμφωμάτων, έλαβε η Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Τα CAR-T λεμφοκύτταρα (T-λεμφοκύτταρα με χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου, chimeric antigen receptor T-cells) είναι μια επαναστατική ανοσοθεραπεία που απευθύνεται σε ασθενείς με συγκεκριμένους τύπους Λεμφωμάτων. Τα λεμφοκύτταρα αφαιρούνται από τον ασθενή και τροποποιούνται γενετικά με σκοπό να αναγνωρίζουν τα λεμφωματικά (καρκινικά) κύτταρα, να τους επιτίθενται και να τα σκοτώνουν.

Η θεραπεία αυτή χορηγείται σε ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις συμβατικές θεραπείες και είναι απόλυτα εξατομικευμένη – δημιουργείται δηλαδή αποκλειστικά για τον κάθε ασθενή. Επιτυγχάνει πολύ υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης σε ασθενείς που δεν είχαν ανταποκριθεί ικανοποιητικά σε συμβατικές θεραπείες και αυξάνει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών αυτών. Τα CAR-T λεμφοκύτταρα ανοίγουν νέους θεραπευτικούς ορίζοντες σε ασθενείς και με άλλες αιματολογικές κακοήθειες. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, για την πιστοποίηση αυτή της Αιματολογικής Κλινικής σημαντική ήταν η συμβολή της Αιμοδοσίας και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) του ΠΑΓΝΗ.

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και χαρούμενοι που μετά από προσπάθεια και εξαιρετική συνεργασία μεταξύ πολλών Τμημάτων του ΠΑΓΝΗ (Αιμοδοσία, ΔηΤΟΒ, ΜΕΘ, Νευρολογική Κλινική, Φαρμακείο) είμαστε πλέον έτοιμοι να παρέχουμε την πρωτοποριακή θεραπεία με CAR-T κύτταρα στους ασθενείς με ανθεκτικά Λεμφώματα. Αυτή τη στιγμή οι CAR-T θεραπείες χορηγούνται στον Ευαγγελισμό, το Ν. Παπανικολάου και ξεκίνησαν μόλις στο Αττικό και στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας. Ευελπιστούμε να καλύψουμε όλους τους ασθενείς από την Κρήτη και τα γειτονικά νησιά, που έχουν ένδειξη για τη θεραπεία αυτή», ανέφερε η καθηγήτρια Αιματολογίας και διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Ελένη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon