cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τρ 23.04 2024

Ανησυχία για την νέα Σούπερ Όμικρον

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που δεν έχει ονομαστεί από το ελληνικό αλφάβητο, είναι σούπερ μεταδοτική – Τι αναφέρουν οι επιστήμονες;

Ανησυχία για την νέα Σούπερ Όμικρον

Η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, με την ονομασία XE, εξαπλώνεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μερικά κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε άλλα μέρη του κόσμου. Το XE είναι ένα υβρίδιο των δύο πλέον γνωστών στελεχών του Όμικρον: BA.1 (το αρχικό στέλεχος Όμικρον) και BA.2 (το πιο μολυσματικό σχετικό στέλεχος, που κυριαρχεί πλέον σε πολλές χώρες).

Το XE είναι γνωστό ως ανασυνδυασμένη παραλλαγή, η οποία σχηματίζεται, όπως εξήγησε ο Δρ. Άντριου Μπάντλεϊ, καθηγητής Μολυσματικών Ασθενειών στην κλινική Mayo, «όταν ένα στέλεχος SARS-CoV-2 συλλαμβάνει κάποιο γενετικό υλικό από ένα άλλο στέλεχος SARS-CoV-2». Αυτό σημαίνει ότι η νέα ανασυνδυασμένη παραλλαγή αποκτά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τα δύο στελέχη της Όμικρον.

«Οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές δεν συνδέονται συχνά με περισσότερο κίνδυνο», λέει ο Μπάντλεϊ.

Το XE έχει τρεις μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν στα BA.1 ή BA.2, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). Οι ειδικοί λένε ότι δεδομένου ότι τα BA.1 και BA.2 κυκλοφορούν ευρέως αυτή τη στιγμή, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πρόσφατα εμφανίστηκε ένα νέο στέλεχος.

Το ΧΕ είναι μεταδοτικότερο

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν πόσο εύκολα εξαπλώνεται η παραλλαγή XE. Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) της 5ης Απριλίου αναφέρει ότι το XE είναι περίπου 10% πιο μεταδοτικό από το BA.2, αλλά σημειώνει ότι ο αριθμός απαιτεί περαιτέρω επιβεβαίωση. Η μετάλλαξη αυτή δεν έχει ονομαστεί για την ώρα με γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

«Η XE ανήκει στην παραλλαγή Όμικρον, μέχρι να αναφερθούν σημαντικές διαφορές στα χαρακτηριστικά μετάδοσης και νόσησης, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας», είπε ο ΠΟΥ σχετικά.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon